Welke soorten espresso machines zijn er

Het kiezen van de juiste espressomachine is niet een gemakkelijke keuze. Naast het budget wat je ervoor uittrekt zijn er nog meerdere factoren die het beïnvloeden. Maar een belangrijke vraag is; ‘Drink je alleen espresso of wil je ook cappuccino kunnen maken en hoeveel wil je er maken?’ Niet iedere machine is geschikt om bijvoorbeeld 4 cappuccini achter elkaar te maken. Espresso machines zijn onder te verdelen in 4 categorieën:

Single boiler

Thermoblock

Quickmill 810

Een aparte categorie binnen de single boiler machines zijn die met een zogenaamd thermoblock. Het water wordt hier niet verwarmd door een boiler maar door een metalen element waardoor leidingen lopen waarin het water warm wordt gemaakt. Voordeel is dat ze heel snel warm zijn en kalk weinig kans krijgt. Bekendste thermoblockmachine is de:

 • Quickmill 810 en 820

 

Boiler

Single boiler machines hebben zoals de naam al zegt een enkele boiler. Zowel voor espresso zetten als voor het stomen wordt dezelfde boiler gebruikt. Door een knop of schakelaar op de machine kan er gewisseld worden tussen deze standen. Het duurt enige tijd voordat je boiler op temperatuur is om te kunnen stomen. Na het stomen moeten deze worden ontlucht en teruggekoeld. Anders zou de volgende espresso verbranden doordat de zetgroep en de boiler te heet zijn.
Single boiler machines zijn de ‘goedkopere’ machines op de markt. Dit wil niet zeggen dat ze een minder eindresultaat geven integendeel. Het hogere segment in de single boilers maakt een prima espresso. Nadelen zijn de vaak kleine boilers waardoor de temperatuurstabiliteit te wensen over laat. Dit valt eventueel op te vangen door de standaard thermostaat te vervangen door een PID regelaar.
Voor mensen die veel cappuccino drinken is een single boiler dus duidelijk minder geschikt. Voor pure espresso puristen of mensen met een klein budget is het echter een goede keuze.
Goede single boiler machines beginnen bij:

 • Gaggia de Evolution, Baby en Classic Coffee
 • Isomac Venus, Rancilio Silvia, Pavoni Puccino
 • Vibiemme Domobar, Bezzera BZ09, Isomac Zaffiro.
  

 

Warmtewisselaar

Vibiemme Domobar Super

Warmtewisselaar machines hebben continue zowel heet zetwater, stoom en kokend water beschikbaar. Dit komt omdat de boiler voorzien is van een pijp waardoor het zetwater verwarmd wordt tijdens het koffie zetten. Deze is gescheiden van de boiler welke onderin kokend water heeft en bovenin stoom. Grote voordeel is dat de temperatuur tijdens het zetproces veel stabieler is dat bij een single boiler. Kopje na kopje kan je gelijkblijvende resultaten bereiken. Nadeel is dat de warmtewisselaar na verloop van tijd te warm wordt als de machine stand-by staat. Het water in de warmtewisselaar wordt dan net zo warm als de boiler. Dit is te heet om espresso te zetten (deze verbrand). Oplossing is de zogenaamde warmtewisselaar flush of coolingflush. Je spoelt net zolang water door de warmtewisselaar tot deze weer een goede temperatuur heeft. Dit kan je zien aan het water dat uit de zetgroep komt. Zolang het sist en pruttelt is het nog te warm als het weer gestaag uit de zetgroep loopt dan is de juiste temperatuur weer bereikt. Populaire warmtewisselaar machines zijn er in overvloed, onder andere de:

 • Isomac Tea en Millenium,
 • Vibiemme Domobar Super
 • La Scala Butterfly
 • Bezzera BZ07
 

Dual boiler

Izzo Alex Duetto

Dual boiler machines hebben twee gescheiden boilers. Een speciaal voor het espresso zetten en een andere speciaal voor het stomen en tappen van kokend water. Grotendeels hebben ze dezelfde voordelen als een warmtewisselaar machine met dat verschil dat de temperatuur van het zetwater altijd stabiel blijft. Geen coolingflush meer nodig dus. Dit bereikt men in de meeste gevallen door het toepassen van een temperatuurregelaar zoals een PID. Naast dat deze de temperatuur heel stabiel kan houden hebben ze meestal ook een verstelmogelijkheid van de temperatuur. Je kan dus de temperatuur aanpassen per koffiesoort. Dit is een groot gemak. Bekende machines zijn:

 • La Spaziale Vivaldi
 • Expobar Brewtus
 • Izzo Alex Duetto

 

Piston

Handmatig

La Pavoni Professional

Een handmatige piston machine drukt menzelf het hete water door de gemalen koffie heen. Deze machines zijn heel simpel qua techniek. Ze bestaan kortweg uit een boiler, piston met hendel en een filterdrager. Er is bij deze type machines geen pomp nodig om een espresso te maken. Het vergt enige kennis en techniek om met een handmatige piston machine een goede espresso te maken. Maar als je het eenmaal beheerst is het resultaat ook schitterend. Bekende machines zijn:

 • La Pavoni Europiccola
 • La Pavoni Europiccola Professional
 • Olympia Cremina

 

Veer

Izzo Pompei

De grotere piston machines hebben een veer ingebouwd. Deze geeft de juiste druk op de gemalen koffie. Door de hendel eerst naar beneden te halen en vervolgens een klein stukje omhoog te doen neemt de veer het over. Meestal zijn het warmtewisselaar machines met grote boiler capaciteit. Vandaar dat ze meestal in de horeca terug te vinden zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Izzo Pompei
 • Fiorenzato San Marco
 • Faema Urania en President
 • Elektra Microcasa a Leva