Ethical Bean Rocket Fuel

Een tijdje geleden zag ik op twitter een prijsvraag waarbij je een pak koffie kon winnen van Ethical Bean. Ik deed gelijk mee, maar realiseerde me later dat deze koffie uit Vancouver, Canada komt, een beetje ver om op te halen. De prijsvraag heb ik niet gewonnen, maar @Ethicalbean wilde me wel een sample opsturen om te reviewen. De koffie, die per luchtpost een paar dagen later binnen was, is een soort die ze meer en meer verkopen en heeft de naam:

De omschrijving op de site van Ethical Bean liegt er niet om:
ROCKET FUEL (FRENCH ROAST BLEND)
Certified Fair Trade, certified organic, shade grown
Taste Profile: The love child of dark alchemy and complete combustion. A hammering dark roast, blended to display body, balance and a dazzling dark cocoa-laced finish. Stains the psyche.
Afbeelding

Het pakje uit Canada was bezorgd bij de buren. “Wat ruikt het heerlijk!” was de opmerking van de buurvrouw toen ik het pakje ging halen, en ze had volledig gelijk. De geur van de koffie was heerlijk, zoals verse koffie hoort te ruiken.

Geen tijd te verliezen, de Bazzar was al warm, de maler was schoon. Tijd om te kijen hoe Rocket Fuel in een kopje smaakt. De bonen zijn, zoals je al uit de omschrijving kunt afleiden, donker gebrand en vettig. De bonen zijn mooi regelmatig en gaaf, er waren weinig tot geen defecten te ontdekken. Het was heel even zoeken naar de juiste maalgraad, maar toen was het tijd voor het eerste shot:

 Wat er uit de bodemloze filterdrager komt stromen is precies wat je van een mooie, verse koffie kunt verwachten: de koffie komt er als warme honing uitlopen, ’tiger striping’ en vlekjes op de crema.  

AfbeeldingAfbeeldingDe koffie heeft veel body en een erg ‘zachte’ mouthfeel. Ondanks de donkere branding is er veel te proeven in de koffie, waaronder enkele zoete smaken. De nasmaak is lang en vol cacao, maar is bij het eerste shot toch wat te bitter om echt lekker te zijn. Dit vraagt om een wat lagere temperatuur.

Omdat ik geen temperatuurregeling op mijn machine heb, was temp surfing het enige wat ik kon doen. Een volgend shot dan maar op het moment dat de thermostaat het verwarmingselement weer inschakelt. De overmatige bitterheid in de nasmaak is nu verdwenen, het geheel is goed in balans. Ook de volgende poging is weer genieten.

Het is zeker geen koffie voor “faint hearted people”, door de flinke body krijg je een behoorlijke kickstart, dus na 3 shots was het voor de avond meer dan genoeg. Maar het kan een ideale manier zijn om je dag te starten.

Afbeelding

De zak, die 454 gram van deze topkoffie bevatte, was dan ook binnen een paar dagen leeg en smaakte naar meer! Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de wat lichtere, subtielere koffies van Ethical Bean smaken. Helaas zijn de verzendkosten vanuit Canada vrij hoog, maar mocht je in Vancouver zijn, ga dan zeker op bezoek bij Ethical Bean!

Meer info over Ethical Bean op: ethicalbean.com