Bezzera Strega

Strega, ofwel de mythische Italiaanse heks. Zo luidt de naam van de handhevelmachine die Bezzera onlangs voor de thuismarkt uitbracht. Niet vanwege het lelijke uiterlijk (integendeel!) maar kennelijk door de hendel die op een bezemsteel lijkt die boven de machine uitsteekt. Bezzera is geen onbekende op de thuismarkt voor espressomachines. Zo maakt het bedrijf uit Milaan al E61 machines en de BZ07, BZ09 en de BZ10 met een extra verwarmingselement in de zetgroep. Dit is ook terug te vinden op de Strega. Bijzonder is dat de Strega een professionele handhevel groep heeft, in combinatie met een HX, een vibratiepomp en waterreservoir. Een combinatie die nog niet eerder op de markt was en zeer interessant voor de thuisbarista.

Bezzera zetgroep

Bezzera heeft als uitvinder van de espresso al jaren ervaring in espresso machines. Zo gebruikte Kees van der Westen op zijn eerste professionele machines de Bezzera zetgroep. Deze zetgroep vind je ook terug op de Strega. Bezzera heeft bovendien iets unieks aan de lever zetgroep ontwikkeld: een eigen verwarmingselement. Het doel van deze innovatieve zetgroep: optimale temperatuurstabiliteit. Dit is immers essentieel voor de perfecte koffie extractie. Het verwarmingselement verwarmt direct de zetgroep en houdt het op een zeer stabiel niveau. Hierdoor is enerzijds de zetgroep snel op temperatuur en gereed om koffie te zetten. Anderzijds heeft de zetgroep tijdens het gebruik een zeer stabiele temperatuur.

Eerste indruk

De Strega is geen kleine machine, maar is in principe wel bedoeld voor de thuisbarista. Dit blijkt al als de pakketdienst hem, op een steekkar, komt brengen. Zoals de meeste espresso machines is de Strega netjes verpakt in het piepschuim. De Strega heeft dezelfde behuizing als de Bezzera Mitica, 33 cm breed, 45 cm diep en 71 cm hoog. Door zijn hendel is hij wel een stuk hoger en daardoor niet gemakkelijk overal te plaatsen.  Verder is hij volledig van RVS en bezit de Bezzera lever-zetgroep die ook terug te vinden is op de professionele machines. Installeren is zo gebeurd, het enige wat je moet doen is de hendel op de zetgroep schroeven, reservoir vullen met water en stekker in het stopcontact. Het waterreservoir is gemakkelijk uitneembaar en is 4 liter groot. Door de verstelbare poten is de machine goed waterpas te zetten. De Strega heeft rechts een heetwatertap en links een stoompijp. Beide kranen zijn niet met draaiknoppen maar met hendels van het push & go type uitgevoerd. Hiermee krijg je direct 100% stoom, zonder de kraan open en dicht te hoeven draaien. Verder zitten er een manometer voor de stoomdruk en een aan- en uitschakelaar op de voorkant. Naast het logo en de naam is verder niets aan de voorkant van de machine te zien.

 

Mooi detail is het motief van de lekbak en de warmhoudplaat boven op de machine. Verder wordt de Strega geleverd met twee filterdragers en filterbakjes (een dubbele en een met enkele uitloop). Waarbij opvallend is dat de enkele een veel bredere bodem heeft dan bij andere enkele filterbakjes.

 

 

Eerste shots

De eerste shots zijn toch altijd spannend bij een nieuwe machine. Bij de Strega zeker omdat het een hendel machine betreft. Ik heb eerder wel een La Pavoni Professional gehad, maar dat is toch een hele andere machine dan de Strega. Met zijn 2 liter koperen boiler met een element van 1400 watt warmt de Strega snel op. Het extra verwarmingselement in de zetgroep draagt hier aan bij. Voor mijn gevoel warmt hij veel sneller op dan mijn Domobar. Deze heeft een kleinere boiler, maar de E61 groep heeft gewoon zijn tijd nodig om warm te worden. Het bedienen van de Strega is niet moeilijker dan een machine met een pomp. De filterdrager vullen met koffie, aandrukken en de Strega een korte flush geven. Filterdrager eronder draaien en de hendel naar beneden trekken. Je hoort de pomp aangaan als de hendel helemaal naar beneden is. De pomp bouwt de druk op en als hij op zijn maximaal zit wordt het geluid van de pomp stiller. Je tilt de hendel iets omhoog en de pomp schakelt uit. Nu neemt de dubbele veer in de zetgroep het over en je bepaalt zelf wanneer je de kopjes eronderuit haalt, op het moment dat de extractie optimaal is. Simpeler kan het niet zijn toch? Toch heeft de Strega veel meer ‘geheimen’ waar ik later op terug kom.

Maar hoe smaakt de koffie uit de Strega nu eigenlijk? De smaak is anders, of het nu beter is kan ik moeilijk zeggen. Maar het smaakt ieder geval totaal niet verkeerd! De koffie komt er voller en zachter uit voor mijn gevoel. Vooral de bitterheid is minder dan espresso’s die ik maakt met mijn Vibiemme Domobar. Dit zal voornamelijk door het drukverloop van de zetgroep zijn. Deze loopt tijdens het zetten terug en is niet zoals bij machines met een pomp continu gelijk. Dit samen met de handmatige pre-infusie geeft de thuisbarista veel speelruimte met de Strega.

De groep schoonmaken gaat makkelijk door de hendel een stukje naar beneden te trekken en zo water erdoor heen te laten lopen. Want backflushen met een hendel machine gaat niet, er zit dus ook geen blindfilter bij. Voordeel is wel dat er ook veel minder koffie in de groep komt dan bij bv een E61 zetgroep.

Espresso, cappuccino

Espresso zetten is iets wat je niet zomaar even doet. Maar dat is bekend. Zo zijn er tal van factoren die bijdragen aan een goed eindresultaat. Het mooie van de Strega is dat je een pomp en een dubbele veer hebt. De vibratie pomp levert de benodigde druk om het water uit het het reservoir naar de boiler en zetgroep te leiden. De druk wordt opgebouwd van 1 tot en met 9 bar. Als thuisbarista bepaal je zelf hoeveel bar de pre-infusie is door de hendel eerder of later omhoog te doen. De dubbele veer neemt dan over, de pomp stopt en de veerdruk loopt van hoog naar laag tijdens het zetten van een espresso. Van ongeveer 9 bar tot 5 bar aan het einde van het shot. Ook hier kun je het zetproces beïnvloeden door de hendel tegen te houden of zelfs iets terug te trekken. Hierdoor lijkt de Strega wel op de high-end machines zoals de Slayer met professionele pomp en een paddle op de zetgroep om de druk tijdens het koffiezetten te beïnvloeden. Hierdoor heb je als thuisbarista de vrijheid om het gehele zetproces te beïnvloeden en te optimaliseren.

De Strega is een HX machine ofwel een warmtewisselaar. Het maken van een cappuccino is, door het direct beschikbaar hebben van stoom, gemakkelijk. Even afblazen voor gebruik en met de vier-gaats stoompijp kan je gemakkelijk een 50cl melkkan opschuimen. De dubbelwandige stoompijp is met een vochtige doek snel schoon. Meerdere cappuccino’s zetten achter elkaar met de Strega is geen probleem. De Strega bezit meer dan genoeg stoomkracht en valt niet terug in kracht tijdens het opstomen van de melk. Alleen gaat het zetten van espresso langzamer dan bij andere machines.

Special Edition

Casabarista heeft een Special Edition uitgebracht van de Strega. Het is een aanpassing aan de bestaande Strega. De machine wordt op een vastwateraansluiting geplaatst en de pomp is, door middel van een externe schakelaar onder de machine, aan en uit te zetten. Zo kun je de Strega bedienen als een klassieke lever machine zonder tussenkomst van een pomp; de waterdruk van de waterleiding zorgt dan voor het vullen van de boiler, zetgroep en de pre-infusie. Met als resultaat een volledig stille werking van de espressomachine. Of je schakelt juist de pomp in en laat deze mee werken tijdens de pre-infusie. Casabarista zegt het volgende erover:

Ontwikkelaar Luca Bezzera vond de koffie extractie mét pompgebruik toch het lekkerst, vandaar dat Casabarista deze feature heeft bewaard bij de uitvoering met vastwater. De keus is uiteindelijk aan de barista of je de pomp wel of niet gebruikt.

Het exemplaar wat ik heb mogen testen was zonder deze aanpassing. Tijdens de Strega-Jam bij Casabarista stond er een Special Edition van de Strega. Het enige geluid wat je van deze machine kon horen, was het stromen van de espresso in het kopje.

Prijs-kwaliteit

De afwerking van de machine is zeer goed. Dit viel mij ook al op bij overige modellen van Bezzera die ik gezien heb. Bezzera kan zich zondermeer meten met merken zoals Vibiemme en ECM die afwerking hoog in het vaandel hebben staan. Dat is ook niet vreemd, want Bezzera produceerde voorheen de ECM machines en de Mitica/Strega behuizing is eigenlijk dezelfde als die van de ECM Technika. Enig minpuntje is dat de aan/uit schakelaar niet zo mooi is.

De Strega is op een zwart stalen frame gebouwd met fraai RVS gepolijste mantel. Mooi detail is dat er geen schroeven zichtbaar zijn. De 2 liter boiler is van koper zoals de rest van het leidingwerk. De boiler is niet geïsoleerd. Een dik pluspunt van de Strega is het uitneembare water reservoir van 4 liter groot. Deze werkt niet met losse slangen maar heeft een aansluiting onderin de waterbak zitten. Deze plugt zichzelf in de machine vast als je het reservoir terug in de machine plaatst. Een nadeel vind ik het getik van het relais dat aan en uit gaat.

De Strega is een mooie machine om te zien en voor het geld krijg je veel terug. Het is geen dual-boiler machine met PID temperatuurcontrole, maar wel een machine die je de mogelijkheid geeft de pre-infusie en de zetdruk tijdens het zetproces te beïnvloeden. Of ik nu de PID gemist heb? Nee, verre van zelfs. Keer op keer kreeg ik een goede espresso uit de Strega. Onderhoud van de zetgroep is gemakkelijk. Je haalt de doucheplaat eruit en maakt die schoon.

Conclusie

De Strega is een unieke machine. Het is geen echte lever machine maar een hybride lever/pomp machine. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden om de pre-infusie en de druk te beïnvloeden. Dit samen met het uiterlijk en de afwerking is het zeker ‘value for money’. De Strega beschikt over genoeg stoomkracht om meerdere cappuccino’s te maken en door het grote water reservoir hoef je niet vaak bij te vullen. Daarnaast wordt de Strega geleverd met twee filterdragers. Voordeel is dat je niet het filterbakje hoeft te wisselen als je van een dubbele naar een enkele wil, of omgekeerd. Het enige minpunt is dat door de lever de machine niet onder de keukenkastjes past en daarom veel ruimte opeist.

Dank aanCasaBarista voor het beschikbaarstellen van de Bezzera Strega.