Batavia Dutch Coffee, VOC tijden herleven

Dutch Coffee, nee niet het rode pak maar de zetmethode. Je moet er wel wat geduld voor hebben, heel veel geduld zelfs. Maar voor wie dat niet heeft, geen nood! De twee jonge brouwers, Jits en Robert, van Batavia Coffee hebben dit al voor je gedaan met drie koffie’s.

Dutch Coffee

Dutch Coffee is een koffiezet/extractie methode waar (ijs)water langzaam door gemalen koffie heen loopt. Past misschien niet meer geheel in de huidige maatschappij maar geduld is een schone zaak. Door het lange proces van bijna 18 uur lang, haal je het meeste uit de koffie aan smaak en aroma’s. De methode dankt haar naam en oorsprong aan Nederlandse handelaren in de VOC tijd. Zij zetten hun koffie met koud water om deze houdbaar te maken en om af te koelen in de tropen. Met deze methode introduceerden zij koffie in Noord Oost Azië, waar Dutch Coffee tot op de dag van vandaag erg populair is.

Het was ook in Azie en dan in het bijzonder in Korea waar Jits zijn eerste ervarin had met Dutch Coffee. Een koffietentje op een overvol metrostation adverteerde ermee op een krijtbord buiten de winkel. Als echte hollander ofwel dutchie trok dit de aandacht van Jits en bestelde een Dutch Coffee. ‛De smaak was heel anders dan die van een kopje koud geworden vergeten koffie. Niet bitter. Juist fruitig. Veel complexer. En de nasmaak vroeg niet om een kauwgompje, maar om nog een glas.’

Eenmaal terug in Nederland werd het dus testen en druppelen maar. Na vele kilo’s koffie en liters water kwamen er drie koffie’s door de test heen en zijn nu bij Jits en Robert, onder de naam Batavia Dutch Coffee, te koop: Ethiopische Limu, Colombiaanse Santuario en Ethiopische Yirgacheffe.

Dutch-Coffee

Black Tonic

Dutchbrew en Cold Brew koffie’s zien we steeds meer terug in de horeca. Zo worden ze gebruikt in cocktails of in combinatie met andere dranken. Een daarvan is tonic. De black tonic of caffé tonic is een combinatie van koffie/espresso en tonic. Fris en de koffie haalt de fruitige tonen van de tonic omhoog. Heerlijk voor tijdens de zomer op het terras en later op de avond kun je er altijd nog wat gin bij doen!

Zelf een black tonic gemaakt met de Dutch Brew koffie’s van Batavia Coffee en ze mogen er zeker zijn. Elke koffie komt in combinatie met de tonic goed naar boven. Zelf ben ik fan van de Afrikaanse koffie’s vanwege hun fruitigere smaak.

Ook benieuwd hoe Dutch Coffee proeft? De flesjes kun je online bestellen via: bataviacoffee.com. Liever zelf brouwen? De apparaten (Dutch Coffee-makers) zijn via dutch-coffee.nl bij Jits en Robert te koop. Je krijgt er een gebruiksaanwijzing en handige brouwtips bij.