Worstelend Starbucks ontslaat topman

SEATTLE (ANP-AFX) – De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft zijn bestuursvoorzitter Jim Donald de laan uitgestuurd. Hij wordt opgevolgd door oud-topman en president-commissaris Howard Schultz, zo werd maandag nabeurs bekendgemaakt.

Het nieuws werd dinsdag op Wall Street goed ontvangen, het Aandeel Starbucks schoot ruim 10 procent omhoog. Starbucks worstelt met lage verkoopcijfers in de Verenigde Staten, hoge melkprijzen en concurrentie van andere ketens, zoals McDonald’s. Het afgelopen jaar verloor Starbucks de helft van zijn Beurswaarde door de problemen.

Schultz kocht Starbucks in 1987, toen het alleen nog vestigingen in Seattle had. Hij leidde het bedrijf tussen 1987 en 2000 en veranderde de koffieketen in een van de meest bekende merken van de wereld. Schultz waarschuwde het bestuur ongeveer een jaar geleden dat Starbucks terrein zou verliezen.

Internationale uitbreiding

De nieuwe topman wil de slecht presterende winkels in de VS sluiten en internationale uitbreiding versnellen. Daarnaast moeten er nieuwe producten en winkelontwerpen komen. Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers op 30 januari maakt Starbucks meer over de plannen bekend.

Starbucks heeft 15.000 vestigingen en haalde in het in september afgesloten boekjaar een winst van 159 miljoen dollar (108 miljoen euro). Sinds afgelopen zomer heeft het ook in Nederland vestigingen, op Schiphol.

Bron: ANP