Senseo als opstap naar espresso

In Nederland staan er al ettelijke miljoenen Senseo apparaten. De Nederlandse koffiedrinker is gewend geraakt aan het makkelijk koffiezetten, maar de markt lijkt over te gaan naar een luxere manier van koffiezetten: met een espressomachine. Philips hoopt hier garen bij te spinnen.

philps

Met een koffiepad even snel een bakkie troost zetten is er niet meer bij. Je gebruikt gewoon losse koffie(bonen), maar laat een luxe apparaat het werk doen. Een luxe bakkie leuk, gemakkelijk en vlug, maar meestal ook een stuk duurder.

Philips, sinds 1967 actief als fabrikant van koffiezetters, maakte gisteren bekend dat de overname van het Italiaanse Saeco International, een van de grootste fabrikanten van espressomachines ter wereld, afgerond is. Het Nederlandse bedrijf claimt dat door de overname Philips nu wereldmarktleider op het gebied van koffiezetmachines te zijn geworden. Gisteren werden de laatste documenten voor de overname getekend.

In Italië, de bakermat van de espresso, heeft Saeco een marktaandeel van ruim 65% met de merken Saeco, Gaggia en Spidem. In de rest van Europa is dat over de 30%.

Philips legt een flink bedrag op tafel voor Saeco -€200 miljoen-. Saceo, in 1981 opgericht als familiebedrijf, was sinds vijf jaar in handen was van investeringsmaatschappijen.

Saeco maakte in zijn nog jonge bestaan een stormachtige ontwikkeling door. Met 2000 man personeel en fabieken in Italië en Roemenië werd in het in maart afgesloten boekjaar een omzet behaald van bijna €318 miljoen. De meeste omzet kwam toch voor rekening van de espressomachines voor consumenten. Saeco wordt onderdeel van de divisie Philips Consumer Lifestyle. In deze divisie zijn onder andere ook huishoudelijke apparatuur, scheerapparaten, audio-apparatuur en platte tv’s ondergebracht.

Ondankt de recessie willen consumenten flink betalen voor een koffiezetapparaat. De marges in deze markt zijn hoog, waardoor Philips profiteert door deze hoge winstmarges te incasseren. De prijzen van Saeco-apparaten liggen tussen de €300 en €1500. Philips voorspelt dat de groei met dubbele cijfers doorzet. Vanaf september zijn de eerste Italiaanse Saeco machines onder Philips-vlag in de winkels verkrijgbaar.

Saeco kan profiteren van de overname omdat Philips een veel groter marktbereik heeft. In landen als China, Brazilië en India, waar veel koffie wordt gedronken liggen er wat dat betreft voldoende kansen.

Philips heeft in ruil daar voor een groter gamma aan (automatische) koffiemachines, van eenvoudige ’filtermachines’  en Senseo’s tot aan gecompliceerde volautomatische espressoapparaten.