Philips aast op koffiezetters Saeco

Philips is de belangrijkste kandidaat om de noodlijdende Italiaanse producent van koffie-automaten Saeco over te nemen.Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde persbureau Reuters.

saeco_logo

Het elektronicaconcern zou al bezig zijn met een uitgebreid boekenonderzoek bij de wereldspeler op het gebied van espresso- en cappuccino-machines.

Saeco werd eind 2003 overgenomen door de Franse private investeerder PAI. Die acquisitie werd uitgevoerd in twee fases en kostte PAI destijds iets meer dan 700 miljoen euro. Sinds de overname kampt Saeco met een forse schuld, momenteel ruim 560 miljoen euro.

Zo’n schuldenlast komt vaker voor bij bedrijven die door private investeerders met behulp van een herfinanciering zijn overgenomen. De eigenaar van Saeco is naar verluidt al maanden naarstig op zoek naar een koper of de mogelijkheid om een schulduitruil op poten te zetten. Daarbij kunnen schuldeisers aandelen in ruil voor hun schuld kunnen krijgen.

Volgens onbevestigde berichten zet Saeco rond de 500 miljoen euro per jaar om. In het jaar voor de overname door PAI, 2002, rapporteerde het concern nog een omzet van 411 miljoen euro.

Een fusie met Saeco zou passen binnen de strategie van Philips om te groeien op het gebied van gezondheid en welzijn. Saeco maakt producten die een aanvulling vormen op het portfolio van het goed draaiende Philips-onderdeel Huishoudelijke Apparaten. Dit tot het najaar van 2008 snelgroeiende Philips-deel brengt bijvoorbeeld de Senseo op de markt.

Saeco verkoopt in ongeveer zestig landen koffiezetters. De machines van de Italianen kosten doorgaans enkele honderden euro’s.

Philips weigerde gisteravond inhoudelijk te reageren op de mogelijke overname. Een woordvoerder stelt dat het concern ‘nooit ingaat op geruchten’.

bron: ed.nl