Koffiedrab is prima biobrandstof

Koffiedrab tanken bij de benzinepomp: als het aan de Amerikaanse universiteit van Nevada ligt is dat binnenkort werkelijkheid.

coffeefuel

Uit onderzoek van de universiteit blijkt namelijk dat uit de drab die overblijft na het koffiezetten biobrandstof is te destilleren.

Het idee ontstond toen een professor op een pot oude koffie een laagje olie zag ontstaan. Hij sloeg aan het experimenteren en merkte dat de olie op relatief goedkope wijze gedestilleerd kon worden.

Vervolgens onderzocht hij of de plantaardige olie ook als brandstof voor auto’s werkte. Met succes.

Ook het Amerikaanse ministerie reageerde enthousiast. Volgens een woordvoerder wordt er 7,2 miljoen ton koffie per jaar geproduceerd: in potentie goed voor 1,2 miljard liter biodiesel.

De auteurs denken niet meteen dat iedereen zijn koffiedrab moet inleveren, maar meer aan de grotere hoeveelheden van cateringbedrijven. Ook voor de koffieproducerende landen kan het een uitkomst zijn: slechte koffiebonen, die nu worden weggegooid, bevatten ook de olie voor de biobrandstof.

bron: trouw.nl 

Showing 1 comment

  1. Hmm, mooi bedacht! Maar als ik toch even kritisch mag zijn: Zonde als er vervolgens (nog) meer bomen worden weggekapd, om koffie te kunnen verbouwen. Dan is dit toch een ‘halve’ oplossing, welk een ander probleem creeert.

Comments are closed.