Koffie zetten een koud kunstje met Hourglass Coffee System

Koffie zetten met koud water? Het klinkt misschien raar maar het is niet nieuw. Het is iets wat men vroeger deed. Het Amerikaanse Hourglass Coffee System zet ook koffie volgens dit aloude procedé. Alleen moet je wel wat geduld hebben, een uur of 12 namelijk, voordat je er van kan genieten.

hourglass

De Hourglass maakt, zonder verhitting of elektriciteit, koffie door middel van ‘koudwaterinfusieproces’ Na 12 uur heb je een extract waarbij je alleen nog warm water of melk hoeft te doen. Voordeel is dat deze koffie een 69,6% lagere zuurgraad heeft en veel minder bitter is.

Eerder was er al te lezen op het forum van Thuisbarista.nl dat koffie zetten op een lagere temperatuur een totaal andere smaak oplevert.

” Doe eens volgende test met een ‘single origine’ brouwsel op Aeropress. Heel belangrijk is om de press omgekeerd te zetten zodat er nog geen water door de filter kan lopen in de ‘steeping’ time. Na een seconde of 20 schroef je de filterhouder met gewassen filter er op. Draai het boeltje om en plaats op je glas of kop. Dan duw je door en heb je je koffie. Nu ga je dit 2 keer doen. 1ste keer met water net onder de kook en een 2de keer met water op min of meer lichaamstemperatuur (40 graden). Ik deed het gisteren zo met een verse Yirgacheffe en de zoetheid van de press op lichaamstemperatuur sloeg me echt omver. Wonderbaarlijk. En zeer interessant.” Aldus Rob Berghmans van Caffenation.

Meer info over het Hourglass Coffee System op: hourglasscoffee.com

The-Hourglass-Cold-Brew-Coffee-Maker-Uses-no-Electricity-or-Heat