Koffie verkleint kans op Alzheimer

Mensen van middelbare leeftijd die gematigde hoeveelheden koffie drinken, hebben een aanzienlijk lager risico op de ziekte van Alzheimer. Dit is aangetoond door een onderzoek van Finse en Zweedse wetenschappers.

“Mensen van middelbare leeftijd die dagelijks drie tot vijf kopjes koffie drinken, verminderden het risico op het op latere leeftijd ontwikkelen van dementie en de ziekte van Alzheimer met 60 tot 65 procent,” meldt hoofdonderzoeker van het project, Miia Kivipelto, een professor van de Universiteit van Kuopio in Finland en van het Karolinska Instituut in Stockholm.

espresso

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het Nationaal Openbaar Gezondheidsinstituut in Helsinki en gepubliceerd in “the Journal of Alzheimer’s Disease” deze maand, is gebaseerd op herhaalde interviews met ruim 1400 mensen in Finland over een tijdspanne van meer dan 20 jaar.

Deze mensen werden eerst gevraagd naar hun koffie-drinkgewoontes rond de  leeftijd van 50-60. In 1998 werden hun geheugenfuncties wederom getest, de onderzochte personen waren dan tussen de 64 en 79 jaar oud.

In totaal 61 uit de testgroep leden aan dementie, waarvan 48 aan Alzheimer, volgens de onderzoekers.

“Er zijn misschien één of twee andere studies die aangetoond hebben dat koffie sommige geheugenfuncites kan verbeteren. Dit is echter de eerste studie die gericht is op dementie en de ziekte van Alzheimer, waarbij de onderzochte personen over een dergelijk lange tijd zijn gevolgd,” vertelde Kivipelto aan AFP.

Het is echter nog niet exact duidelijk hoe het drinken van gemiddelde hoeveelheden koffie kunnen het ontwikkelen van dementie kunnen remmen of voorkomen, maar Kivipelto wijst op de sterke antioxidanten in koffie, waarvan bekend is dat ze de ziekte van Alzheimer kunnen tegengaan.

Andere onderzieken hebben aangetoond dat koffie ook het zenuwstelsel helpt beschermen, wat ook kan helpen tegen dementie. Daarnaast zou koffie helpen tegen diabetes, deze ziekte is op zijn beurt weer in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.

“Met verder onderzoek moeten onderzoekers uitvinden welke beschemende stoffen aanwezig zijn in koffie,” meldt Kivipelto.

De resultaten van het Fins-Zweedse onderzoek zijn een dag gepubliceerd na de onderzoeken van de Universiteit van Durham, waar een verband tussen zware koffieconsumptie en hallucinaties wordt aangetoond.

“Ik denk dat dit aantoont dat je niet moet overdrijven,” zegt Kivipelto als zij gevraagd word naar het Britse onderzoek, wijzend ophet feit dat haar onderzoek aantoont dat het drinken van meer dan vijf koppen koffie per dag slechts minimaal voordeel biedt in het tegengaan van dementie.

“Te veel is gewoon te veel,” meldt zij.

Bron: AFP

Overigens is de conclusie niet nieuw:

http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/1973/dagelijks-bakkie-troost-beschermt-hersenen

http://sync.nl/koffie-beste-wapen-tegen-dementie/