Koffie laten halen op het werk riskant

Als een collega een kopje koffie voor je wil halen, is het verstandig het alleen aan te nemen als hij zijn handen van tevoren goed heeft gewassen…

koffieophetwerk

Anders is het mogelijk dat het Mexicaanse griepvirus via het bekertje wordt overgedragen. “Het virus kan aan de handen zitten, via de handen naar het bekertje gaan en zo naar de mond verspreid worden”, waarschuwt Caroline Kolkman, arbeidshygiënist bij ArboUnie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht nog steeds dat in de herfst of winter een op de drie Nederlanders ziek kan worden door de Mexicaanse griep. Volgens ArboUnie is daarom met name hygiëne op bedrijven de komende tijd extra belangrijk, meldt het AD.

Openbaar vervoer

Overigens signaleert ArboUnie dat hygiënemaatregelen op het werk op zichzelf weinig zin hebben als werknemers gebruik maken van het openbaar vervoer. Omdat mensen daar dicht op elkaar zitten is de kans op besmetting groter, wat ook geldt voor carpoolen.

Om contact met het virus te vermijden, is het beter als werknemers alleen in een auto of op de fiets naar het werk gaan, adviseert de arbodienst.

Steeds meer ondernemingen willen weten hoe ze het best met hygiëne op de werkvloer om kunnen gaan met betrekking tot de Mexicaanse griep. “Het is niet te voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan het virus, maar je kunt er wel voor zorgen dat niet iedereen tegelijk ziek wordt”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

bron: telegraaf.nl