IJskoffie bevat net zoveel calorieën als warme maaltijd

Eigenlijk is het oud nieuws. Sommige ijskoffies zijn goed voor een groot gedeelte van je dagelijkse energiebehoefte. Te veel van deze frappé’s en overgewicht ligt op de loer, wat grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Mocha-Coco-Frappuccino

Sommige ijskoffies bevatten net zoveel calorieën als een warme maaltijd. Onderzoek wijst uit dat de grootste boosdoener 561 calorieën bevat. Andere variaties bevatten meer dan 450 calorieën en de meerderheid had er meer dan 200. Het World Cancer Research Fund (WCRF) waarschuwde hier maandag voor in Engelse media.

Het is vooral de combinatie van suiker, volle melk en room die de koude koffie bovenaan de calorieënlijst doet belanden.

Energiebehoefte

Het onderzoeksfonds ontdekte dat de grote versie van de Dark Berry Mocha Frappuchino van het Amerikaanse koffieconcern Starbucks 561 calorieën bevatte – meer dan een kwart van de dagelijkse energiebehoefte van een vrouw.

Zonder de slagroom telt het nog maar 457 calorieën. De kleinste versie zonder slagroom bevat 288 calorieën.

Lichaamsvet

Het Nederlandse Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat deel uitmaakt van het internationale World Cancer Research Fund, adviseert iedereen te streven naar een slank postuur, maar ondergewicht te voorkomen.

Onderzoek wijst uit dat overtollig lichaamsvet het risico op kanker aanzienlijk verhoogt. De rol van dit lichaamsvet bij het ontstaan van kanker is zó groot dat gezegd kan worden dat, na niet roken, het behouden van een gezond gewicht het beste middel is om de kans op kanker te verkleinen.

Darmkanker

Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Hoe lager de BMI is binnen deze grenzen van een gezond gewicht, hoe lager ook de kans op kanker.

Wetenschappers schatten in dat de kans op darmkanker 15 procent hoger is bij een BMI van 25 dan bij een BMI van 18,5.

Zorgelijk

De recente groei van het aantal mensen met overgewicht in Nederland is dan ook zorgelijk. Momenteel kampt kampt 40 procent van de volwassen en 12 procent van de jongeren tussen de 2 en 19 jaar in Nederland met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30).

11,5 procent van de volwassenen en 3 procent van de jongeren heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas, BMI hoger dan 30).

Bron: nu.nl

Showing 2 comments

  1. ach het zal vast wel meevallen. ik ben echt een fan van ijskoffie, en dan vooral van iced cappuccino. Ik vraag me af hoe dik of ongezond ik me ga voelen na deze zomer;)

  2. Bedenk overigens wel dat er een verschil bestaat tussen ijskoffie en iced koffie. Het eerste is een koffie met de toevoeging van (room)ijs, het tweede is opgevroren koffie. Het mag duidelijk zijn dat iced koffie vaak veel minder calorieën bevat. Zo bestaat de iced cappuccino van Rombouts – die onder andere bij vestigingen van Kaldi verkocht worden – uit een mengsel van melk en een concentraat dat uit koffie, cacao n suiker bestaat. Deze iced cappuccino bevat daardoor veel minder calorieën dan een versie op basis van roomijs.

Comments are closed.