Met de nieuwste koffiemachines maak je thuis een kop cappuccino zónder espresso. Hoe werken deze apparaten, doen ze wat ze beloven en niet onbelangrijk: zijn ze mooi genoeg voor op het aanrecht? Vijf doorgewinterde cappuccinoliefhebbers testen met de vier populairste apparaten.
Op een regenachtige woensdagochtend verzamelen vijf koffieliefhebbers zich aan de stamtafel in eetcafé De Kaars in Hilversum. De Italiaanse Roberta Antonioli mag het spits afbijten. Ze gaat aan de slag met het ‘vogeltje’, de fusie tussen Krups en Nespresso: Dolce Gusto. Ze geeft toe dat ze thuis nooit cappuccino maakt. Als een echte Italiaanse drinkt ze die ’s ochtends het liefst staand aan de bar van een café. ‘De meeste Italianen hebben dan ook helemaal geen espressomachine’, valt thuisbarista Harm Dommisse haar bij. ‘Thuis gebruiken ze een mokkapotje op het fornuis. En voor de rest gaan ze naar de espressobar, waar ze enkel voor 11 uur ’s ochtends latte-koffie (met melk, red.) bestellen.’
Maar waar moet een goede cappuccino eigenlijk aan voldoen? Want je hebt hem zomaar niet gezet. In veel espressobars en café’s is de kwaliteit van koffie met melkschuim vaak onder de maat, vindt Dommisse, die zich thuisbarista noemt. Dat houdt in dat hij als serieuze hobbykoffiezetter alles weet van perfecte cappuccino. De echte cappuccino begint volgens hem met een espresso-apparaat, vanwege de juiste druk, de verse koffie en de verse melk. De koffie moet pittig zijn, en heet (75 graden). Ook de temperatuur van het melkschuim (60 graden) is belangrijk, net als de dikte van het schuim. ‘Hoe kleiner de belletjes (microfoam), hoe beter. Dat zakt niet zo snel in.’ Dik schuim doorstaat de cappuccinotest: daarbij moet een suikerklontje op het schuim blijven liggen.
Antonioli heeft binnen een minuut een dampende kop cappuccino uit de Dolce Gusto getoverd. Ze is enthousiast over het gemak van het apparaat én de smaak van de koffie en de cappuccino. ‘De koffie smaakt niet nep en de grote hoeveelheid melk geeft de cappuccino een huisgemaakt gevoel.’ Arienne de Boer is minder tevreden. Ze worstelt met de gebruiksaanwijzing en moppert over de melkcupjes die halfvol uit het apparaat komen. ‘Ik ben echt geen wereldverbeteraar, maar dit vind ik toch echt zonde.’ Over het algemeen komt de cappuccino redelijk goed uit de test. De koffie is wat waterig, maar niet te bitter en het schuim is weinig maar wel van goede kwaliteit: met kleine bellen, die niet snel inzakken.
Dan de Senseo Latte Select. Nic. Ammerlaan probeert het apparaat uit. Het is even zoeken naar de juiste bediening, maar met de snelstartkaart lukt dat toch. De cappuccino krijgt redelijke feedback. De Boer vindt dat ’ie echt naar koffie smaakt en Dommisse vindt de verse melkschuim ‘best okay’, al is het weer niet echt een schuimkraag te noemen. En, benadrukt hij, het blijft opletten met melk in een reservoir. ‘Als je een restje laat zitten, heb je zomaar schimmel in de melkbak.’ Philips maakte om die reden de melkbak expres klein, zodat je vaak moet verversen. Alleen de Italiaanse Antonioli stuurt de Senseo terug. ‘Te weinig schuim om het nog een cappuccino te laten zijn.’
Renate den Daas mag vervolgens de puC uitproberen. Het was vorig najaar de eerste koffiemachine die de boer op ging met melkcups. Er volgde wel wat kritiek: de koffie zou vooral te lauw zijn. PuC levert speciaal voor de test een verbeterd model. De koffie komt er dit keer heet uit. Toegegeven, de koffie uit de Senseo is nog heter, maar die kun je dan ook niet gelijk drinken. ‘Van mij mag het wat heter’, oordeelt Den Daas. De koffie noemt ze best lekker, maar ze vindt ‘de hendel aan het apparaat te zwaar’. Heel licht zal die hendel nooit worden, erkent puC. Maar dat heeft te maken met de druk van 2 bar die wordt gebruikt bij het zetten van de koffie. Hoewel een espressomachine wel 8 of 9 bar gebruikt, is 2 bar voor een koffiemachine hoog. ‘Daar kiezen we voor omdat je dan meer koffiesmaak behoudt’, volgens puC. De hendel op de eerste serie puCs ging echter veel lastiger. Daar had je twee handen voor nodig, deze gaat met een hand ook dicht.
Dommisse, die als thuisbarista de fijne kneepjes van het koffiezetten beheerst, waagt zich tenslotte aan de Caffé Italiano van Princess. Hij doet het zonder gebruiksaanwijzing – ‘Tja, ik ben een man’ – en dat is maar goed ook. Want het instructieboekje is ingewikkeld en omslachtig. Dommisse is niet te spreken over het watermanagement van het apparaat. ‘Hij begint al te lekken zodra het water er in gaat.’ De losse opschuimer is wel een pré. Maar het resultaat? Niets voor hem. ‘De koffie smaakt bitter en verbrand en het schuim is dun.’ Ook de anderen lopen niet weg met de Princess, al zijn er wel pluspunten. De gebruikte melk is vers en je hoeft geen ‘dure’ pads te gebruiken. Met een bijgeleverd houdertje dat je zelf met filterkoffie vult, maak je je eigen pad.
En dan de looks. De puC lijkt met zijn rechte vormen het meest op een espresso-apparaat en is lekker strak. De andere apparaten zijn een beetje gezocht met hun ronde vormen en lijnen. Ook de testers zijn kritisch. Voor Arienne de Boer is de vormgeving heel belangrijk. ‘Ik ben dan ook grafisch ontwerper, het hoort bij mijn vak. Deze apparaten vind ik geen van allen mooi, teveel plastic ook. Van de Senseo vind ik het wel leuk dat ze soms met bekende ontwerpers als Tord Boontje werken.’ Den Daas vindt vooral de Senseo mooi, net als Ammerlaan. De Italiaanse Antonioli valt voor de ronde vormen van de Dolce Gusto. Voor thuisbarista Dommisse doet het uiterlijk er niet toe, hij gaat echt alleen voor de smaak. Als espresso-adept zat voor hem het perfecte apparaat er vandaag niet bij. Hoe aardig sommige kopjes koffie ook smaakten, echte cappuccino dat was het toch niet. ‘Maar’, zo nuanceert hij, ‘het perfecte apparaat bestaat ook niet. Voor het maken van een goede cappuccino heb je ook goede koffie, verse melk én de juiste bediening nodig.’
Kaders:
Testers:
Roberta Antonioli (36), werkt als event production specialist bij Nike
Kiest: de Krups Dolce Gusto
Omdat: ‘je zelf de verhouding melk en koffie kunt regelen en het schuim een lekker melkig smaakje heeft. De ronde vormgeving is grappig, anders dan anders. En de cup blijft niet vastzitten in het apparaat.’
Harm Dommisse (28), mede-eigenaar Thuisbarista.nl
Kiest: zijn eigen Italiaanse espresso-apparaat, de Vibiemme Domobar
Omdat: ‘je daarmee echte cappuccino maakt. Van de vier geteste apparaten vind ik de Senseo en de Dolce Gusto beter dan de andere twee. Van de Krups vind ik het handig dat je zelf kunt doseren. Jammer is dat er geen verse melk in gaat. Dat is een pluspunt van de Senseo.’
Arienne de Boer (39), is grafisch ontwerper/zelfstandig ondernemer
Kiest: haar eigen WMF espressomachine
Omdat: ‘die er veel mooier uitzien. De geteste apparaten komen mijn aanrecht niet op, ik vind ze niet mooi. Als het moest, koos ik de Dolce Gusto of de Senseo.’
Nic. Ammerlaan (44), werkt als vormgever
Kiest: Krups Dolce Gusto of Senseo Latte Select
Omdat: ‘Die smaken het beste. Ik neig meer naar Senseo: de vormgeving is mooier en er gaat verse melk in. Maar kopen zou ik hem niet, de filterkoffie van thuis bevalt goed. En voor echte cappuccino ga ik de deur uit.’
Renate den Daas (22), werkt als leidster in de kinderopvang
Kiest: Senseo Latte Select
Omdat: ‘De smaak is het beste, net als de vormgeving. Bovendien vind ik een apparaat met cups een te kostbare zaak. Pads in combinatie met verse melk is goedkoper.’
Getest:
Senseo Latte Select, Krups Dolce Gusto. Princess Caffé Italiano en de puC.
Senseo Latte Select
Werkt met: pads en verse melk
Maakt: café latte, cappuccino, café macchiato en ‘gewone’ Senseokoffie
Verkoopprijs: Adviesprijs 199 euro
Pluspunt: de verse melk
www.latteselect.senseo.philips.com
Krups Dolce Gusto
Werkt met: cups voor de koffie en de houdbare melk
Maakt: latte macchiato, cappuccino, café lungo, espresso en choco chino
Verkoopprijs: Adviesprijs 139,99 euro
Pluspunt: het bijgeleverde startpakket met koffie en kopjes én het ‘prullenbakje’ voor lege cups
www.dolce-gusto.nl
Princess Caffé Italiano
Werkt met: pads en verse melk
Maakt: cappuccino, latte macchiato, café crème, warme choco
Verkoopprijs: Adviesprijs 119 euro
Pluspunt: met de filtercassette maak je je eigen ‘pad’ met filterkoffie
www.princess.nl
puC
Werkt met: cups voor de koffie en de houdbare melk
Maakt: cappuccino en café crème
Verkoopprijs: Adviesprijs 99 euro
Pluspunt: de heetwatertap, voor een snel kopje thee
www.puc.nl
bron: gpd.nl
Wil jij ook je menig geven over deze machines of gewoon praten over koffie? Ga dan snel naar Thuisbarista.nl
Marjanne
14 januari 2009 at 22:30De Dolce Gusto is mijn favoriete bakkie! Ik heb de koffie eerst bij mijn buurvrouw geproefd en ik was meteen fan! Vooral de cappuccino vind ik heerlijk! Sinds ik hem voor mezelf heb gekocht lees ik elke ochtend met schuim op mijn lippen de krant! Wat mij betref is dolce gusto dus de unieke thuisbarista!