Hoogste koffieprijs sinds twaalf jaar

De prijs van koffie op de wereldmarkt stijgt de laatste tijd scherp. De prijs van Arabica koffie – van een speciaal soort koffieboon – is in twaalf jaar niet zo hoog geweest als nu. Volgens Piet Hein Merckens, directeur van koffiemarktleider Douwe Egberts Nederland, komt dat door verschillende structurele factoren.

the coffee dollar

Zo blijft de vraag naar kwaliteitskoffie onveranderd hoog. Daarnaast zijn er veel innovaties in de koffieindustrie, zoals de pads en de cups. Ook komen er steeds meer Koffiecafés, ook in Nederland, én de laatste tijd verschijnen er positieve artikelen over koffie en gezondheid.

Dollar
Een incidentele factor bij de prijsstijging is een gevolg van de economische crisis: beleggingsfondsen nemen een positie in op de koffiewereldmarkt en die nemen ook grote voorraden in. Doordat de dollar zwakker is, gaan beleggers op zoek naar andere middelen, zoals granen, koffie, olie en dat soort producten.

Merckens laat overigens ook weten dat Douwe Egberts Nederland vooralsnog de prijzen niet verhoogt, maar als deze ontwikkeling doorzet, het bedrijf wel moet.

bron: nos.nl