Heet kopje koffie of thee veroorzaakt keelkanker

Het drinken van een te heet kopje thee of koffie kan keelkanker veroorzaken. Daarom raden de Iraanse onderzoekers mensen aan eerst hun warme drankjes eerst te laten afkoelen voor ze het opdrinken.

Tabak en alcohol
Eerdere studies toonden aan al dat tabak en alcohol het risico op keelkanker verhoogt, maar nu zouden ook hete drankjes tumoren kunnen veroorzaken. De onderzoekers bestudeerden de drinkgewoonten van 300 mensen met keelkanker en 571 gezonde mannen en vrouwen in Iran. In deze streek komt deze ziekte heel vaak voor, terwijl er net weinig gerookt en alcohol gedronken wordt.

Even wachten
Bijna alle deelnemers aan het onderzoek dronken gemiddeld een liter zwarte thee per dag. Degenen die de thee slechts twee minuten nadat hij was uitgeschonken dronken, hadden 5 keer zoveel kans om kanker te ontwikkelen dan degenen die vier of meerdere minuten wachtten. Verder bleek dat wanneer je koffie of thee warmer dan 70 graden drinkt, je 8 keer zoveel risico op keelkanker hebt dan wanneer je iets van 65 graden drinkt. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk hoe warme drankjes kanker kunnen veroorzaken, ze denken dat het komt doordat de warmte aan de binnenkant van de keel wonden veroorzaakt. Meer dan 500.000 mensen sterven jaarlijks aan keelkanker.

bron: hln.be

Showing 1 comment

  1. Ehhh is het niet bijna april ???

    Ik ga niet geen koude koffie drinken ik neem het risico wel…

Comments are closed.