Drinken van veel koffie leidt tot hallucinaties

coffee_drinking

Koffie blijft één van de populairste dranken in ons land en in een groot deel van de wereld, maar te veel koffie drinken kan heel schadelijk zijn. Onderzoek toont aan dat kop na kop koffie drinken het risico op hallucinaties aanzienlijk verhoogt. Gezonde jonge mannen en vrouwen die meer dan zeven koppen oploskoffie per dag dronken hadden drie keer meer kans om rare dingen te horen of zien die er niet waren in vergelijking met zij die minder dan één kop dronken. De onderzoekers vermoeden dat cafeïne het niveau van cortisol (een stresshormoon) verhoogt.

Nieuwe behandeling
Indien deze link bevestigd wordt, kan dit leiden tot nieuwe behandelingen voor personen die lijden aan hevige hallucinaties, onder andere schizofreniepatiënten en slachtoffers van kindermisbruik. Onderzoekers van Durham University vroegen aan 219 studenten hun cafeïneverbruik te registreren, vertrekkend van het principe dat een kop oploskoffie 45 mg cafeïne bevat. Thuis gezette koffie bevat meer dan het dubbele, terwijl de koffie uit cafés zoals Starbucks bijna 120 mg cafeïne kunnen bevatten. Aan de vrijwilligers werd eveneens gevraagd hoe vaak ze lijden aan hallucinaties.

Geesten
De personen die veel cafeïne verbruiken, hadden drie keer meer kans op problemen in vergelijking met de personen die zelden koffie dronken. Grote hoeveelheden cafeïne drinken verhoogde de kans dat men denkt dat men de aanwezigheid van geesten aanvoelt volgens het tijdschrift ‘Personality and Individual Differences’. The British Coffee Association stelt dat een gematigd verbruik van vier tot vijf koppen per dag niet schadelijk is en zelfs gezondheidsvoordelen kan hebben. The Food Standard Agency beveelt zwangere vrouwen aan zich te beperken tot 200 mg cafeïne per dag.

bron: hln.be

Showing 2 comments

  1. Typisch voorbeeld van cross sectioneel onderzoek, waarbij je dit soort debiele causale verbanden kunt verwachten. Waardeloos en onzinnig dus. Op deze manier hadden ze niet zo goed een verband kunnen aantonen tussen koffie drinken en haar op je armen.

Comments are closed.