De baas moet vaker koffie halen.

Veel werknemers willen persoonlijkere aandacht hebben. Althans dit blijkt uit onderzoek wat het magazine ‘Management Team’ liet uitvoeren over de sociale rituelen op het werk.

Meer dan de helft van de managers op het werk zegt ‘goedemorgen’ tegen zijn collega’s op het werk. Zeer belangrijk volgens zakelijk etiquettedeskundige Magda Berman.

“Als je niets zegt, denken ze al snel dat je daar te beroerd voor bent.” Een op de drie managers boven de 39 begroet zelfs iedereen persoonlijk. Beide manieren zijn prima, maar ga niet als een hork stilzwijgend op je plek zitten, aldus Berman. 

Maar daar moet het niet alleen bij blijven. Het gaat veel verder. Koffie halen voor de afdeling is ook een belangrijk item. Twee op de drie managers doen dat zo nu en dan eens. Iets minder dan de helft van de managers informeert altijd naar privéaangelegenheden van zijn collega’s. Een derde van de managers stelt dit soort vragen alleen bij collega’s die ze mogen. Negen op de tien vieren hun verjaardag door te trakteren en een op de zeven krijgt zelfs cadeautjes op het werk.