Coffee-to-go is hot!

Een bakkie leut met een wolkje melk? Hoe 2008! Wie een beetje trendy is bestelt tegenwoordig een caffè macchiato, een latte of -een tikje gewoontjes- een cappuccino. Koffie is hot.

coffee-to-go

Helemaal als het wordt meegenomen in een kartonnen bekertje. Coffee-to-go. Haastig lurkend aan een dekseltje met gat rennend naar kantoor, trein of afspraak. Passend bij het tijdperk van druk, druk, druk. En bij het gevoel een mens van de wereld te zijn, een kosmopoliet.

Steeds vaker is het te zien in Breda. Mensen met een bekertje in de hand. Het liefst een telefoontje in de ander. Meeneemkoffie die op een groeiend aantal plaatsen te koop is. “Zo zoetjesaan lijkt Breda er aan te wennen”, zegt bijvoorbeeld Richard Kamerman.

Nu dik een jaar zit hij met espressobar Imagio in de Lange Brugstraat.

Een bar die het trouwens nog steeds voor het leeuwendeel moet hebben van de mensen die rustig binnen een kopje koffie drinken. “Nog slechts zo’n dertig procent wordt meegenomen.” Maar dat is al een fikse groei ten opzichte van enkele jaren geleden, weet hij. “In de randstad is het al langer gebruikelijker om koffie mee te nemen. Beneden de rivieren sloeg het concept lange tijd minder aan. Hier zijn de kwaliteitseisen hoger. Je komt je er niet mee weg om even een student van straat te plukken en koffie te laten zetten voor de klant. Het moet goed zijn. Ook als het in een kartonnen bekertje zit.”

En daarom staan bij hem en andere Bredase coffee-to-go-bedrijven echte koffiekenners achter de bonen. Het liefst Barista’s, professionele en gediplomeerde koffie-experts. Zij kennen hun product, houden er van. Geroutineerd malen ze bonen, draaien de handpistons in espressomachines.

“Zulke mensen hebben wij ook”, zegt Fran van den Bogaert van het Graphic Design Museum. De nieuwste coffeespot in Breda. “Sinds kort kan iedereen ons café Sandberg binnenwippen en even een Latte bestellen om mee te nemen.” In een kek bekertje, dat spreekt. “Want ons hoofddoel is natuurlijk wel dat mensen kennismaken met grafische vormgeving.”

Het museum is op dit moment bezig met de introductie van een geinig gadget in Breda. “Een koffiebekerhouder voor op de fiets”, zegt Van den Bogaert. Passend bij de Nederlandse cultuur. Wij denderen nou eenmaal in Breda niet hups de metro in, maar springen op ons stalen ros. En daar kan best een hip kopje koffie bij.

Hoewel. Wie de vakliteratuur erop naslaat, ziet dat elk land toch echt een eigen koffiecultuur heeft. “Bij ons is die toch wel erg verbonden met rust”, zegt Erik Masteling van Imagio. “Nederlanders gaan even zitten. Kopje koffie, krantje, een kaakje op het schoteltje. Zoiets.”

Een onderzoek van een student van de Nijmeegse Radboud Universiteit bevestigt dat. Bij een studie naar vestigingsmogelijkheden voor filialen van het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks constateerde hij dat de Nederlandse koffiecultuur er niet een is van meenemen. Koffie is een product waarvoor de tijd wordt genomen.

Het zijn volgens hem vooral reizigers en toeristen die graag hun koffie meenemen. Verder ook mensen die in zakendistricten werken, hoogopgeleid zijn, statusgevoelig. Zij nemen geen genoegen meer met het bocht uit de kantoorautomaten. Ze halen liever koffie van kwaliteit bij de winkel op de hoek.

Eveline de Ranitz van Inspire Coffee Compagny (Veemarktstraat) merkt het ook. “Mensen die hier een winkel hebben, of die met een kraam op de markt staan nemen de koffie mee.” Maar: “Het populairst is dat toch onder buitenlandse studenten. Zij zijn er meer aan gewend.”

Toch merkt ook zij, net als bij bijvoorbeeld Bagels en Beans op het Van Coothplein, dat de belangstelling onder Bredanaars groeit.

Koffie. De Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers meldt dat de Nederlander in 2007 gemiddeld 145 liter dronk. Minder dan de Finnen, Denen, Zweden, Noren, Zwitsers en Oostenrijkers, maar meer dan de Italianen. Drie tot vier koppen per dag. Vaak gezet in een Senseo. Volgens Kamerman de start van het betere koffiebesef van de Nederlander. “Opeens ontdekte de Nederlander dat koffie per kopje kan worden gezet.” Het leidde naar het espresso-apparaat, naar een verfijning van de smaak. “Naar kwaliteit die alleen speciaalzaken bieden.” In een kartonnen bekertje. Ook dat.

bron: bndestem.nl