"Buitenlands bakkie niet te pruimen…"

In de Telegraaf stond een suggestief artikel over het gedrag van Nederlanders op vakantie ten aanzien van elektrische apparatuur. Blijkbaar is Italië geen geliefde bestemming en geldt het spreekwoord “Wat de boer niet kent…” ook nog steeds. Maar wat blijkt:

“Vakantie betekent niet alleen maar genieten. Ruim een op de vijf Nederlanders ergert zich groen en geel aan het smakeloze ’bakkie troost’ van hun gastland. Vakantiegangers die de hele dag aan het bellen zijn, vormen een nog grotere irritatiebron (72 procent). En ook een buitenlands biertje weten Nederlanders niet echt te waarderen.

Voor veel Nederlanders, ruim een op de zes, is het namelijk begrijpelijk dat de beertender van thuis een prominent plekje krijgt in de kofferbak en op de camping. Dit zijn enkele van de resultaten uit een onderzoek naar vakantiebeleving onder zo’n vijfhonderd Nederlanders in opdracht van consumentenelektronicaspecialist ElectronicPartner.

Ruim een op de tien Nederlanders neemt het koffie(pad)apparaat van thuis mee. Overigens niet alleen voor eigen gebruik. „Het aanbieden van een kopje koffie, biedt de kans contact te maken met de buren op de camping”, zegt ruim een op de zes Nederlanders.

Wat moeten we hier nu mee? Hebben ze nu echt de mening van 20% van 500 -wat sowieso verre van representatief is- vakantiegangers als “de norm” genomen? De mening van de mensen die doorgaans mokkend in hun voortent zitten, genietend van een “vers bakkie” Senseo? En dit ook nog aan de buren aanbieden, terwijl ze gezellig keuvelen/klagen over het vieze bier en de vieze koffie in het land van bestemming? En dan vervolgens over het vieze eten -waar natuurlijk veel te veel olijfolie inzit- verder gaan terwijl ze hun vlees/frikandellen staan te verkolen op een BBQ?

Je kunt beter lezen dat 80% de koffie dus wel prima vindt. Daaronder vallen dus ook de echte levensgenieters, die er op uit gaan om lekker te gaan eten, goede koffie te vinden, wijn gaan proeven bij een wijnboer langs een slingerweggetje, de dag afsluiten met een simpel maar heerlijk diner bij een klein restaurantje en met een kofferbak aan delicatessen weer naar huis rijden. Want dat “type” Nederlanders is er gelukkig ook, al lijkt het artikel anders te suggereren.