Antwerpen huldigt World Latte Art kampioen Peter Hernou

‘Smaak en textuur, dat zijn de troeven waarmee ik heb gewonnen.’ Een vis met luchtbellen, een vogel of aap… Koffiekunstenaar Peter Hernou tovert het allemaal tevoorschijn in het melkschuim van je kopje koffie.

1248267239_resized

Peter Hernou (39) werd op 26 juni 2009 in Keulen wereldkampioen ‘Latte Art 2009.’ De Antwerpenaar werd voor die prestatie gisteren op het stadhuis gehuldigd door burgemeester Patrick Janssens. De koffiemeester mocht in het gulden boek van de stad Antwerpen zijn naam schrijven naast die van producer-gitarist Ry Cooder en de gewezen Tsjechische president Vaclav Havel.

Bij ‘latte art’, letterlijk ‘kunst met melk’, worden met melkschuim tekeningen aangebracht op een perfect gezette espresso. Op Antwerpen Proeft liet Peter Hernou al zien wat hij waard was en serveerde hij meer dan 800versierde cappuccino’s. De Zurenborgenaar is onafhankelijk consulent in de koffiewereld en werkt vooral achter de schermen. Zijn kunde om in melkschuim figuurtjes zoals bloemen, hartjes, dieren en logo’s te creëren leverde hem op de vijfde editie van het World Latte Art Championship van de SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) de wereldtitel op. ‘Er wordt beoordeeld op techniek, het visuele en de smaak. Ik ben graag creatief en mijn ontwerpen vielen in de smaak van de jury, net zoals de koffie van een onafhankelijke brander die ik gebruik.’

Ook in andere disciplines waren er dit jaar in Keulen ereplaatsen voor landgenoten. Zo won Bart Van Sanden uit Brasschaat zilver in het ‘cuptasting.’ Daarbij moet uit drie kopjes koffie, waarvan er twee identiek (met dezelfde smaak) zijn, het vreemde kopje worden gehaald. Bart werd gisteren eveneens gefeliciteerd door burgemeester Janssens. De vicewereldkampioen koffieproeven verdient zijn boterham als kwaliteitsverantwoordelijke bij Efico. Rob Berghmans van espressobar Caffé Nation in Antwerpen kreeg op het WK voor uitzonderlijke verdiensten in de koffiewereld een ‘Award for Hidden Treasures.’ Op 1 oktober wordt in Aartselaar in het San Marco-complex het Belgisch kampioenschap ‘Latte Art’ georganiseerd. Titelverdediger Peter Hernou won dat al drie jaar op een rij.

Showing 1 comment

  1. Pingback: Václav Havel

Comments are closed.