UWV wil terugkeer van de koffiejuffrouw

Volgens uitkeringsinstantie UWV moeten er in bedrijven meer banen worden gecreëerd voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen of jongeren met een handicap.

koffiejuffrouw

Bestuursvoorzitter Joop Linthorst pleit voor het opknippen van banen, waardoor een terugkeer van onder meer de koffiejuffrouw in het verschiet ligt.

„Er zijn gewoon te weinig banen voor kwetsbare groepen, daarom moeten we die maken”, stelt Linthorst. Dit soort werk, waar vaak niet al te veel scholing voor nodig is, en qua salaris niet veel boven het minimumloon zit, lijkt steeds meer te verdwijnen uit Nederland. Maar: „Dat werk is niet verdwenen”, zei de UWV-topman gisteren op een congres van UWV en de Sociaal-Economische Raad. „Duurbetaalde mensen zitten nu dat werk te doen, dat doen ze erbij.”

Er zouden dus weer meer van dit soort banen gecreëerd moeten worden, vindt Linthorst. Bijvoorbeeld de koffiejuffrouw, maar ook aparte medewerkers die het eten rondbrengen in een verzorgingstehuis in plaats van het zorgpersoneel, of conciërges in flatgebouwen.

Daarnaast wil hij de werkgevers nadrukkelijker betrekken bij de reïntegratie. „Nu is het UWV of de gemeente de opdrachtgever voor reïntegratie. Maar een werkgever kan dat veel beter. Hij weet precies waar de werknemer terecht moet komen en kan er boven op zitten.”

Volgens René Paas, voorzitter van Divosa, de vereniging van directeuren van gemeentelijke sociale diensten, moet het stelsel eerst eenvoudiger worden. Hij stelt voor om de verschillende regelingen, zoals de wajong, de wet op de sociale werkplaatsen en de bijstand, allemaal in één regeling te stoppen.

bron: Telegraaf.nl

Showing 1 comment

  1. Helemaal mee eens met Barista level 1 als voorwaarde. 😉

Comments are closed.