'Kusmi Tea' thee van de Tsaar.

Wie aan thee denkt, denkt meestal aan China en Japan. Maar Rusland heeft ook een lange traditie in thee. Zo bestaat het van oorsprong Russische theehuis ‘Kusmi Tea’ al reeds 140 jaar.  

foto: Thuisbarista.nl

Pavel Kousmichoff, grondlegger van ‘Kusmi Tea’, leerde het vak op 14 jarige leeftijd bij een theehuis in St.Petersburg. Eerst als bezorger en later als melangeur. In 1867 trouwde Pavel Kousmichoff en zijn toenmalige baas stelde hem de mogelijkheid om een eigen theewinkel te openen. Dit was het begin van ‘P. M. Kousmichoff tea’ en in 1910 bezat de onderneming al meer dan 10 theewinkels in St.Peterburg. Zelfs de Tsaren dronken ‘Kusmi Tea’.  

Viatcheslay Kousmichoff, de zoon van Pavel Kousmichoff, opende zijn eerste winkel in Londen. In 1908 keerde hij terug naar St.Petersburg om de leiding over te nemen van zijn overleden vader. ‘P. M. Kousmichoff tea’ bezat in 1917 al meer dan 51 theewinkels in Rusland en won op internationale beurzen diverse prijzen. 

In 1917 begon ook de Revolutie in Rusland en Viatcheslay Kousmichoff besloot om alles over te brengen naar Parijs. Hij vestigde zijn hoofdkantoor aan 75 Avenue Niel, Parijs 17, en tot op de dag van vandaag zit ‘Kusmi Tea’ daar nog. Hieruit groeide de onderneming verder over Europa met vestigingen in Hamburg, Berlijn, Belgrado en Zagreb. Na de dood van Viatcheslay, in 1946, nam zijn zoon Constantin de leiding over. Maar verkocht het uiteindelijk aan de Orebi familie die de traditie van ‘Kusmi Tea’ voortzetten.

foto: Rune Veerasawmy

‘Kusmi Tea’ heeft een ruime selectie aan authethieke Russische theesoorten met namen als Prince Vladimir, Troika en Zoubrovka. De Russische thee is meestal geparfumeerd met bergamot, bloemen en kruiden. Ook ‘gewone’ zwarte en groene thee zitten bij ‘Kusmi Tea’ in het assortiment.

‘Kusmi Tea’ is nog steeds in de kleurrijke Barok stijl verpakkingen verpakt. Zodat het naast de fantastische smaak ook nog eens mooi oogt.

‘Kusmi Tea’ is te verkrijgen op hun eigen website of bij de speciaal zaken.

Showing 1 comment

Comments are closed.