Starbucks The Bank, eerste concept store in Europa

Vrijdag 9 maart opent aan het Rembrandtplein in Amsterdam een nieuwe Starbucks vestiging. Het gaat hier om de eerste concept store in Europa genaamd The Bank.  De vestiging is gelegen in het gewelf van de historische Amsterdamsche Bank en met een oppervlakte van 430 vierkante meter de grootste Starbucks vestiging in Europa.

Concept Design

Bij binnenkomst valt gelijk op dat dit geen gewone Strabucks is. Aan weeszijde van de ingang zijn trappen die je naar de kelder van het pand leiden. Het interieur is zo ontworpen dat het een theater is, met de 17 meter lange koffiebar als podium. Verder zijn er diverse vloer niveaus die zullen dienen als podia voor lokale bands, poëzielezingen en andere culturele activiteiten. Opvallend zijn de Hollandse details die je in de inrichting ziet terugkomen. Zo zie je Delfts blauwe tegels en speculaasplanken terug aan de muur en staan er planten in de vensterbank. Opvallend is het houtsculptuur, gemaakt van 1.876 handgesneden houten blokken,  aan het plafond midden in The Bank. Zo op het eerste oog niks bijzonders maar maak je er een foto van dan zie je het logo van Starbucks.

Liz Muller, Starbucks Concept Design Director: “Voor deze vestiging heb ik me laten inspireren door de rol die 17de-eeuwse Nederlandse handelaren hebben gespeeld in de verspreiding van koffie over de hele wereld en door de rol die Nederland tegenwoordig speelt op het gebied van ontwerp en creativiteit.” Muller vervolgt: “Ik wilde de ruimte tot leven wekken door de lokale geschiedenis en traditie te vieren en tegelijkertijd vooruit te blikken; maar ook wilde ik de ruimte een gevoel van theater en ontdekking geven.”

Duurzaamheid

Het is gebouwd volgens strikte LEED-richtlijnen voor duurzame bouw om de impact op het milieu te beperken. Bij de inrichting van The Bank is er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale materialen. Hett hout komt zo veel mogelijk uit Nederland. Zo is de grote leestafel in het midden gemaakt uit één stuk Nederlands eiken. De stoelen kwam je vroeger tegen in scholen en bibliotheken. De verlichting is LED licht en de toiletten zijn van het low flow type. Zelfs de Delfts blauwe tegels zijn hergebruikt.

 

Food

Bijzonder aan deze Starbucks vestiging is het food gedeelte. Naast klant-en-klare sandwiches en dranken voor to-go is er ook een ruim assortiment aan verse vruchtensappen, sandwiches, salades, vers fruit, muffins, croissants, koffiebroodjes en maar liefst drie soorten american cookies. De medewerkers laten via twitter weten wanneer deze vers gebakken uit de oven komen. Het aanbod is aangepast aan het tijdstip van de dag. Maar heb je in de ochtend zin in cheese cake dan kan dat zonder probleem. The Bank dient om nieuwe voedselconcepten te introduceren en bij succes door te voeren in overige Starbucks vestigingen.

Slow Coffee Theater

The Bank wordt naast de testruimte voor diverse nieuwe voedselconcepten ook testruimte voor koffie en zetmethodes. Zo introduceert Starbucks het ‘Slow Coffee Theater’ in The Bank. In dit speciale gedeelte kun je koffie krijgen die gezet worden door middel van pour-over, french-press of Clover. Naast de toch best bijzondere Clover, eerste in Europa voor Starbucks, staat een überboiler. Dit is een warm water boiler en weegschaal in één. Zo kan de barista de watertemperatuur en het gewicht nauwkeurig bepalen. Tevens is The Bank de eerste vestiging in Europa die Starbucks Reserve, single-origin koffie, zal aanbieden. Elke dag wordt er om 11:30 een proeverij gehouden van de verschillende koffie’s.


Voor de espresso, cappuccino en latte’s kun je ook bij The Bank terecht. Twee La Marzocco Linea’s met Mazzer koffiemolens worden hiervoor gebruikt. Best opmerkelijk voor Starbucks maar geen onbekende vertelde Rich Nelsen, senior vice president van Starbucks Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Gezien het karakter van The Bank is hiervoor gekozen in plaats van de automatische machines in overige vestigingen.

“Deze vestiging is de ultieme melange van de beste koffie, ontwerp en het beste van de lokale gemeenschap,” aldus Rich Nelsen. “We hebben onze eerste Europese concept store strategisch geplaatst in Amsterdam, waar ons Europese hoofdkantoor en onze koffiebranderij zich bevinden.”

Showing 1 comment

Comments are closed.