Samenwerking Nederlands Openluchtmuseum en Koffiebranderij Peeze

Paul van der Hulst, directeur Koffiebranderij Peeze en Kees van Rossum du Chattel, sectormanager commercie van het Nederlands Openluchtmuseum ondertekenden op donderdag 13 januari 2011 een meerjarige samenwerkingsovereenkomst.

Koffiebranderij Peeze en het Openluchtmuseum zijn beide historisch geworteld in Arnhem en hebben een gedeelde visie op duurzaam ondernemen. De koffieproducten van Peeze met o.a. EKO en Max Havelaar / Fair trade keurmerk passen goed in het horecabeleid van het Openluchtmuseum om te werken met biologische en duurzaam geproduceerde producten.

Duurzaam ondernemen

De horecalocaties van het Openluchtmuseum werken voor 75% met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Het museum werd bovendien in 2010 bekroond met de zilveren GreenKey. Kees van Rossum du Chattel van het Openluchtmuseum: “Wij streven naar een partnerschap met onze leveranciers dat een stap verder gaat dan de gebruikelijke klant-leverancier relatie. De basis van beide organisaties ligt in eerlijke ambachtelijke producten. Met de samenwerking met Koffiebranderij Peeze stimuleren we bovendien onze regio en houden we de impact van transport minimaal”.

Koffiebranderij Peeze heeft oog voor de wereld om zich heen. De branderij in Arnhem is een van de meest moderne en milieuvriendelijke koffiebranderijen ter wereld. Energiebesparing, compensatie van CO2-uitstoot en de inkoop van ‘duurzame koffie’ speelt een belangrijke rol bij Peeze. Kwaliteit en duurzaamheid staan centraal in de hele werkwijze en organisatie.

“Het Openluchtmuseum en Koffiebranderij Peeze zijn een meerjarige overeenkomst aangegaan waarbij duurzaamheid duidelijk gecommuniceerd zal worden en verder geïnvesteerd wordt in het verhogen de beleving en kwaliteit van koffie’, aldus Paul van der Hulst van Koffiebranderij Peeze.

Gedeelde geschiedenis

Koffiebranderij Peeze en het Nederlands Openluchtmuseum delen ook een stuk geschiedenis. In 1879 hadden twee broers Peeze in een buurtschap bij Hengelo een paardenwisselplaats met herberg en winkel. Een van hen, Gerrit, begon met het branden van koffie voor de boeren uit de omgeving. In 1955 verhuisde het bedrijf naar Arnhem.

In 1957 werd de 18e-eeuwse Herberg de Hanekamp van de Wipstrikker Allee in Zwolle overgeplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem (opgericht in 1912). De uitspanning dankte van oudsher haar nering aan de Zwolse veemarkten. Veehandelaren spanden er hun paarden uit, handelden hun zaken af en brachten er de nacht door.

Herberg de Hanekamp is nu één van de sfeervolle horecalocaties in het Openluchtmuseum waar de eerlijke biologische koffie van Peeze geschonken wordt. Met deze samenwerking zetten beide bedrijven de gedeelde geschiedenis voort in een gezamenlijke toekomst.