Renato Bialetti, Mr. Coffee van Italie overleden

Zijn opmerkelijke verschijning prijkt op elke Bialetti, de man met de snor. Renato Bialetti, de man die de achthoekige mokapot wereldberoemd maakte, is vorige week overleden op 93-jarige leeftijd. Bijzondere is dat het as van Renato voor eewig is verbonden met zijn geliefde mokapot.

Bialetti mokapot

‘De laatste reis van Renato Bialetti: zijn as wordt bewaard in “zijn” Moka’, zo kopte de regiokrant L’Eco di Bergamo dinsdag op zijn site. Bij het artikel staat een foto, waarop een grote Bialetti-koffiemaker voor een altaar in een kerk staat.

Renato zijn vader Alfonso richte het bedrijf op en vond in 1933 de iconische mokapot uit. Vele jaren later kreeg de mokapot pas wereldfaam. In de jaren 50 bedacht Renato Bialetti een reclamecampagne die er voor zorgde dat de mokapot van Bialetti bij iedere Italiaan thuis stond.

Geen espresso

Een veel gemaakt misverstand is dat de de zetwijze van een mokapot als espresso wordt omschreven. De koffie heeft wel een lichte cremalaag maar de druk is vele malen lager dan bij een espresso machine. Mocht je willen weten hoe je koffie maakt met een mokapot? Klik dan hier voor de Brewmonday Mokapot.