Powernap beter dan koffie

Wie een drukke werkdag voor de boeg heeft doet er goed aan in ieder geval een minuutje of twintig vrij te houden voor een dutje. Het zou het prestatievermogen aanzienlijk verbeteren, beter nog dan een dubbele espresso dat kan.

“Ons onderzoek was er onder meer op gericht uit te zoeken of een dutje dezelfde voordelen heeft als een volledige nachtrust, vertelt onderzoekster Sara Mednick, verbonden aan de University of California, over de studie. “Daarvoor hebben we verschillende tests gedaan, waaronder een visuele leerproef. Deze toonde aan dat een middagslaapje van anderhalf uur diezelfde voordelen inderdaad heeft.”

Niet iedereen heeft overdag echter zomaar tijd om er 90 minuten tussenuit te knijpen en menigeen zoekt zijn of haar heil dan liever in een sterke kop koffie. Echter, laat Mednick weten aan AFP, een schoonheidsslaapje van een minuut of twintig werkt al beter dan een dubbele espresso. “Maar voor sommige taken, zoals zaken die te maken hebben met het zintuigelijk geheugen, geldt dat cafeïne net zo goed werkt”, aldus de onderzoekster.  

Nadeel
Tegen dat relatief kleine voordeel van de koffiesoort staat echter onmiddellijk een nadeel: opdrachten waarbij de hippocampus betrokken is, die onder meer van invloed is op het werkgeheugen, worden met een dosis cafeïne achter de kiezen namelijk juist slechter uitgevoerd. “Bij dergelijke taken neemt het geheugen na cafeïne-inname inderdaad af”, bevestigt Mednick.  

Bijeenkomst
Het onderzoek van Mednick en haar collega’s is inmiddels gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.

bron: nu.nl