Mexicaanse koffieboeren willen geen robusta

Over de plannen van de Mexicaanse regering om de teelt van robusta koffie te promoten zijn de koffieboeren niet te spreken. Robusta is goedkoper maar in kwaliteit minder als de arabica. Deze krijgt de voorkeur van de meeste Mexicaanse koffieproducten.

De Mexicaanse koffieproductie bestaat voor 95 procent uit arabicakoffie. Als het aan het ministerie van Landbouw ligt wordt de robusta productie opgevoerd van 150.000 naar 500.000 zakken, van 60 kilogram, in 2012. Hiervoor hebben zij een programma gelanceerd. In 9 van de 32 deelstaten wordt de productie van robusta opgevoerd. Het ministerie investeert ruim 2 miljoen euro in het aanplanten van nieuwe robustastruiken.

“Dat zullen we voelen, want het zal een nieuwe crisis in de koffieprijzen veroorzaken en de markt overspoelen met een goedkoop product”, zegt Cirilo Ruiz, lid van de Regionale Koffieraad van Coatepec in de deelstaat Veracruz.

Prijzen
De koffieboeren willen geen herhaling zoals in 2000-2001. Landen als Vietnam en Indonesië konden dankzij kredieten van de Wereldbank de internationale koffiemarkt met robusta overspoelen. Dit zorgde voor een enorme prijsdaling.

De koffieprijs is de laatste maanden gestegen, wat de koffieboeren ten goede kwam. Voor een zak arabica wordt $165 betaald, voor een zak robusta $70. De prijs van robusta is met 15 procent gedaald sinds februari 2009, terwijl die van de andere koffiesoorten omhoog ging, volgens gegevens van de Internationale Koffieorganisatie in Londen.

“Wat de bedrijven willen, is gouden zaken doen door de kosten te verlagen en meer oploskoffie te verkopen”, zegt Cirilo Ruiz. Volgens het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (Nafta), dat Mexico in 1994 met Canada en de VS afsloot, geldt geen invoerheffing op oploskoffie, een voordeel voor Mexicaanse koffie op deze twee grote markten. De multinational Nestlé commercialiseert 80 procent van de oploskoffie in Mexico.

De VN-landbouworganisatie FAO gaf Mexico in 2006 het advies zijn robusta productie niet te verhogen. Volgens de studie ligt de kostprijs van de robusta in Mexico hoger dan het wereldgemiddelde.