Masterclasses professionele koffiekennis

Eind november vinden weer, ‘voor Nederlandse begrippen unieke’, masterclasses op het gebied van koffie plaats.

De masterclasses worden gegeven door Tim Vogt van de Koffie Koning in Zwolle en Paul Verbunt van Paul Verbunt Coffee in IJsselstein. Zij doen dit in samenwerking met het gerenommeerde Italiaanse ‘coffee tasters’-instituut Instituto Internazionale Assaggiatori Caffè (I.I.A.C.).

Professionals
Het doel van de masterclasses is om de koffiekennis onder professionals in Nederland te vergroten. Het programma richt zich specifiek op barista’s, sommeliers en andere horecavakmensen.

Variabelen
“Het maken van een perfecte espresso is geen eenvoudige taak”, aldus een woordvoerder. “Een groot aantal variabelen moet onder controle worden gehouden: de melange, de koffiemolen, de espressomachine, de kwaliteit van het water en natuurlijk de hand van de barista.”

“Elk aspect heeft enorme invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de espresso in het kopje. In deze masterclass leer je hoe je een perfecte espresso kan onderscheiden van een arme en hoe je een espresso zintuiglijk kan analyseren.”

Programma
Het eerste deel van het programma dat uit vijf modules bestaat start op dinsdag 30 november. Deelnemers zijn niet verplicht om de vijf hoofdstukken als totaalprogramma te volgen, maar kunnen zich separaat voor elk chapiter inschrijven.

Module I
Module I is speciaal geschreven voor vakmensen uit de horeca, zoals sommeliers en barista’s, maar ook voor professionals uit de voedsel- en drankenindustrie of journalisten.

De inhoud van de module:
* Espresso proeven: resultaat, invloeden van de omgeving, psychologische invloeden van de proever, invloeden van gebruik van gereedschappen.
* Beoordeling en zintuiglijke analyse: zicht (presentatie), reuk en smaak.
* Proefkaart: wat is het en hoe kan ik hem gebruiken.
* De wereld van koffieproductie en koffieconsumptie; koffieteelt en de bereidingswijzen in het land van oorsprong. Vervolgens de smaak- en aroma-invloeden, alsmede de chemische reacties veroorzaakt door de diverse brandprocessen, het melangeren  en de toepassing van verschillende verpakkingsmethoden.
* De koffiemolen en de espressomachine, verschillende soorten, gebruik en onderhoud en hoe kies je de juiste machine?
* Regels en methoden om de juiste extractie te krijgen. Onder- en overextractie.
* Het proeven van verschillende espresso’s van diverse melanges en bereidingswijzen, het herkennen van defecten.
* Voor de liefhebbers bestaat er ook nog de mogelijkheid om deel te nemen aan een examen voor het behalen van een certificaat van I.I.A.C.

Inschrijven
Eénmalig kan voor deze module ingeschreven worden voor een bedrag van vijfhonderd euro all-in. Dit ter gelegenheid van de opening van het nieuwe pand van Paul Verbunt Coffee.

Het maximaal aantal deelnemers is twintig. De voertaal is Engels. Achteraf ontvangen de deelnemers een certificaat.
 
Overige modules

In 2011 volgen de overige vier modules. Module II is de ‘Espresso Italiano Specialist Course’. Module III heet ‘Psychophysiology of Perception’. Tijdens Module IV wordt gefocuts op de structuur van de zintuiglijke analyse.

Module V ten slotte gaat over de wetenschap van het branden en de kunst van het melangeren.

bron: horecaentree.nl