Starbucks is te duur!

De stijgende benzine prijs naderd de prijs van 4 dollar, bijna even duur als een  ‘cafe latte’ en dat vinden ze in de Verenigde Staten te duur. “Starbucks is te duur.” is de klacht en door dit alles is Starbucks genootzaakt van 600 filialen de deuren te sluiten in de Verenigde Staten. Met de sluiting moeten zo 12.000 full- en partime medewerkers, bijna 8% van alle werknemers, vrezen voor hun baan. Dit werd dinsdagavond door het bedrijf bekend gemaakt.

Howard Schultz, die het bedrijf runde in de glorie dagen en jaarlijks 100 vestigingen opende, is nu genootzaakt vestigingen te sluiten die verliesleidend zijn of een te lage opbrengst hebben. Starbucks geeft ook toe dat er op sommige plekken te veel vestigingen bij elkaar zitten. In een jaar tijd zag Starbucks zijn beurswaarde bijna met 50% dalen tot 11,5 miljard dollar. Schultz probeert sinds zijn terugkeer er alles aan te doen om Starbucks weer op het rechte pad te krijgen.

Toch gaan veel klanten van Starbucks tegenwoordig hun dagelijkse caffeine halen bij fastfood ketens zoals McDonalds. Deze kwam recent met de McCafe formule. Echter ziet Schultz deze niet als concurrent. Goede koffie wordt volgens Schultz daar nog steeds niet geserveerd. “Wij hebben de controle over ons eigen lot. Als wij goed voor de klant zorgen en producten serveren die zich onderscheiden en verwachtingen overtreffen, komt de onderneming er weer goed voor te staan.”