Douwe Egberts daagt gemeentes uit vanwege fairtrade koffie

Den Helder en Alkmaar hebben het aan de stok met koffieproducent Douwe Egberts. De twee gemeenten willen hun koffie voortaan betrekken van een producent met het Max Havelaar-keurmerk. Douwe Egberts wordt daarmee uitgesloten van de aanbestedingsprocedure. Een rechter moet uitsluitsel bieden.

Eerlijke kopjes
Alkmaar, in de running voor de titel Fairtrade Gemeente, schreef de aanbesteding uit voor een contract van zes jaar, met een optie voor nog eens twee jaar. Per jaar is de gemeente goed voor 500.000 kopjes koffie. Den Helder (350.000 kopjes) sloot zich daar bij aan. De gemeenten hechten aan het Max-Havelaar keurmerk omdat dat leveranciers verplicht boeren een minimumprijs te betalen. Dat maakt een sociale en milieuvriendelijke productie mogelijk. Producenten ontvangen ook een premie waarmee ze in hun gemeenschap kunnen investeren.

Ander keurmerk
De koffie van Douwe Egberts is gewaarborgd volgens het Utz Certified-keurmerk voor duurzame producten. DE vindt dat het wel degelijk zijn best doet voor een duurzame productie. Volgens het bedrijf is de voorkeur voor Max Havelaar in strijd met de Europese aanbestedingsregels. Gemeenten zouden volgens hen meerdere keurmerken moeten accepteren.

Kort geding
Het kort geding diende gisteren. In de loop van volgende week volgt een uitspraak. Een woordvoerder van de gemeente Alkmaar verwachtte dat de rechter de bezwaren van DE niet ontvankelijk zou verklaren.

bron: binnenlandsbestuur.nl