Koffie export profiteert van schaarste

Koffieboeren profiteren van de wereldwijde schaarste. De prijzen stegen met meer dan 100% binnen een jaar. Door slecht weer en de orkaan El Nino hebben koffieboeren in midden- en zuid Amerika een lagere opbrengst. De droogte in Afrika zorgde eveneens voor een lagere opbrengst en een mindere kwaliteit. Toch werd er meer betaald voor koffie.

De exportprijs van Keniaanse koffie steeg van $2,08 per kilogram in december 2008 naar $4,69 per kilo in het jaar daarna. Afgelopen maand kwam de prijs zelfs boven de $5,00 per kilo uit. Dat is een stijging van 141% ten opzichte van december 2008. “Koffieboeren die aandacht en zorg hebben besteed aan hun koffie krijgen hiervoor goed betaald. De toekomst ziet er goed uit voor de kleinschalige koffieboeren, “zei Jeremy Block, de voorzitter van C. Dorman Ltd.

Echter, de prijs voor ‘Grade AA’ steeg tot $ 555,- per 50 kilo, terwijl het gemiddelde $236,34 per 50 kilo was op de veiling in maart. Handelaren wijten deze daling aan het geringe aanbod van top kwaliteit koffie’s. Een ambtenaar van de ‘Keniaanse Coffee Producers and Traders Association’ (KCPTA) zei: “We hebben in het recente verleden nog nooit zulke hoge prijzen gezien.” Op de veiling van 23 maart, bereikte ‘top grade AA’ een nieuw record van $702,- per 50 kilo, maar daalde in de week daarna naar $510,- per 50 kilo.