Subtiel verschil wellicht, maar niet onbelangrijk: de aandacht ligt bij de beste koffie, waar ook de meeste kennis zit.

‘Het Hoofdkantoor’, verborgen onder een van de vroegere Hofbogen, is een koffielab vermomd als no-nonsensebuurtbarretje met gratis refills en gastvrijheid.

Nergens anders sluiten grondstoffen, materiaal, techniek en plezier van de branders en baristi zo goed op elkaar aan. Brander Jelle van Rossum (21) kent zijn vakliteratuur, perfectioneert tot in het oneindige en zit bovenop nieuwe koffietrends – zozeer, dat eigenaar Sharo hem zo nu en dan moet afremmen opdat de koffie beter aansluit bij de smaak van de gasten.

Sharo blijft ondertussen zoeken naar mogelijkheden om koffiebonen direct bij de boer af te nemen (bij de koffie van de El Salvadoriaanse Finca Las Mercedes-boerderij is dit al het geval).

In Het Hoofdkantoor – lichtgrijze laboratoriumvloer, mooie bar en tafelbladen van visgraateikenhout – is een klein barretje voor een vlugge koffie, een grote stamtafel voor gezelligheid en een bank waarop je zo de branderij in kijkt. En er is een chef’s table, pal achter de prachtige Slayer-koffiemachine uit Seattle.

De koffienerd kan hier zijn hart ophalen, de buurtgenoot drinkt er gewoon een goede bak koffie in net zo goed, Rotterdams gezelschap.

Uit het juryrapport: ‘Beste (en mooiste) Americano die we deze hele test geserveerd kregen. Perfecte drinktemperatuur, zoete body, intens fruit en clean in de afdronk.’
‘De hartelijke groet bij binnenkomst en goede sfeer geven de indruk van een stevig verankerde buurtstek.’
‘Koffie uit de Bunn is fantastische rock-’n-rollkoffie.’
‘Dit is een kweekvijver voor nieuw koffietalent en nieuwe koffietrends.’
‘Elk shot espresso wordt gewogen en naked gezet. Het resulteert in een espresso die boterzacht smaakt en lekker lang blijft hangen.’

De vakjury bestond dit jaar uit Independent Barista Wilco Admiraal en Esquire’s vaste koffieredacteur Rens Lieman. (Vorig jaar maakte Hoofdkantoor-eigenaar Paul Sharo nog deel uit van Esquire’s koffiebartest, met deze editie had hij niets van doen.)

Bij de test werd gelet op kwaliteit en presentatie van de koffie (branding en versheid van de bonen, cremalaag, temperatuur en de verhouding melk/koffie), gastvrijheid, bekwaamheid van de barisiti en inrichting en sfeer van de bar.

De nieuwe editie van Esquire, waarin de complete lijst koffiebars met het volledige jurycommentaar is opgenomen, ligt vanaf woensdag 18 maart in de winkel.

HET HOOFDKANTOOR (VAN MAN MET BRIL KOFFIE)
Vijverhofstraat 70, Rotterdam / manmetbrilkoffie.nl
Open sinds: januari 2015

tekst: Rens Lieman
fotografie: Casper Rila