Europees octrooi Nespresso-capsules ingetrokken

nespresso_capsules

Het octrooi op het Nespresso-systeem met koffiecapsules is door de beroepskamer van het Europees Octrooibureau (OEB) ingetrokken. De beslissing is een overwinning voor verschillende concurrenten, waaronder het Belgische Beyers Coffee. Al benadrukt Nestlé, de producent van Nespresso, dat er in de praktijk niets verandert.

Het nieuws werd door Nestlé Nespresso bekendgemaakt. Het Zwitserse bedrijf zegt “ontgoocheld” te zijn in de beslissing. “We denken dat de beslissing de unieke innovaties die inherent zijn aan het ontwerp van het Nespresso-systeem, niet erkent”, klinkt het in een persbericht.

Het Europese Octrooibureau had in april 2012 de geldigheid van het octrooi nog bevestigd, maar daarop waren de concurrentie die de geldigheid van het in 2010 afgeleverde octrooi betwistten, in beroep gegaan. Het gaat om het Amerikaanse Sara Lee, het Franse Casino, het Zwitserse Ethical Coffee Company (ECC) en het Belgische Beyers Coffee.

Nestlé Nespresso benadrukt dat de beslissing van de beroepskamer geen gevolgen heeft in de praktijk. Het Zwitserse bedrijf had al rechtszaken opgestart tegen producten van “generische capsules”, maar er was nog geen enkel verkoopverbod uitgesproken. “De beslissing verandert dus niets aan het status quo.”

Het Zwitserse bedrijf zegt nog te wachten op de geschreven versie van de beslissing “vooraleer de volgende stappen in de hangende rechtszaken te bepalen”. Nestlé blijft dus ook na deze nederlaag van plan om de andere producenten van koffiecapsules van de markt te halen.

Bron: DeRedactie.be