Giftige koffie voor EU-commissarissen.

Het blijkt namelijk dat de 20 superdeluxe espressomachines die de Europese Unie begin dit jaar aankocht om haar ambtenaren van koffie te voorzien, veel te veel giftige stoffen aan het bruine goedje toevoegden. Hierop kregen de EU-commissarissen het advies niet langer gebruik te maken van de peperdure apparaten.

Tijdens controles kwam naar voren dat in de koffie van 17 van de 20 apparaten een veel te hoge dosis lood en nikkel zat. De EU liet de espressomachines testen nadat een medewerker vond dat de koffie vreemd smaakte en een laboratorium het drankje liet onderzoeken. Bij dat eerste onderzoek kwam aan het licht dat de dosis nikkel 17.000% boven de toegestane hoeveelheid lag. Voor lood was sprake van een dosis die 16% hoger lag dan algemeen is toegestaan.

Omdat deze hoeveelheden een gevaar zouden kunnen vormen voor de gezondheid van de EU-officials, is afgelopen week een interne memo verspreid waarin staat dat huidproblemen of maag- en darmklachten zouden kunnen ontstaan bij een overvloed aan nikkel en lood. Wel werd vermeld dat het nikkel binnen 40 dagen uit het lichaam zou zijn verdwenen, afhangende van de binnengekregen hoeveelheid. Van de hogere dosis lood werden geen risico’s verwacht, zo viel te lezen.

De Italiaanse fabrikant van de espressomachines, Cimbali, liet in een reactie weten dat zijn apparaten aan alle internationale eisen en wetten voldoen. De EU weet nog niet of geprobeerd gaat worden het geld voor de apparaten, die zo’n 5.000 tot 6.000 euro per stuk kosten, te verhalen op de maker. De kostenpost voor de EU loopt op tot bijna 100.000 euro.

bron: rtl.nl