Draaideur wekt energie op voor kop koffie.

In een café bij Zeist zorgen de bezoekers voortaan zelf voor stroom. Vandaag is daar in de voormalige restauratie van het NS-station een draaideur in gebruik genomen die werkt als een kleine energiecentrale. Gasten die de draaideur bedienen om het café La Porte te betreden of te verlaten drijven daardoor een speciale generator aan die de beweging van de deur omzet in elektriciteit.

Draaien voor je koffie
Iemand die door de deur gaat, levert genoeg stroom voor bijvoorbeeld het zetten van één kop koffie. Het bedrijf Boon Edam, dat aan de draaideur heeft meegewerkt, zegt dat het de eerste energieopwekkende draaideur is ter wereld.

Volgens de berekeningen van de makers levert de deur, die is ontworpen door architectenbureau Rau, een besparing op van rond de 4600 kWh per jaar.

Het is niet de enige maatregel van Natuurcafé La Porte om het milieu te sparen, het café herbergt onder ook meer een natuurvriendelijke koeling en een zonnecollector. Op termijn behoren ook een windmolen en een zonnepaneel tot de mogelijkheden.

Meer info op: Boonedam.nl

Bron: nos.nl