Douwe Egberts gaat toch fairtrade-koffie leveren voor zakelijke markt

Vanaf begin 2011 gaat Douwe Egberts ook voor de zakelijke markt fairtrade gecertificeerde koffie en thee van Max Havelaar leveren. Douwe Egberts kiet tot nu toe zijn duurzame koffie en thee uitsluitend certificeren door UTZ Certified. Daardoor liep Douwe Egberts echter grote opdrachten mis van klanten die de voorkeur aan een fairtrade-assortiment geven.

“Wij hebben de laatste jaren gepleit voor de erkenning dat meerdere duurzaamheid keurmerken, ieder op hun eigen wijze, een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de koffie- en theebranche”, aldus Gijs Weterings, directeur Douwe Egberts Coffee Systems. Via de rechter heeft Douwe Egberts tevergeefs geprobeerd af te dwingen dat bij inkoopcontracten niet voor specifieke criteria zoals één enkel keurmerk gekozen mocht worden.

Of dat commerciële motieven bij die beslissing een rol hebben gespeeld laat Weterings niet los. Door het gemis van fairtrade-producten in het assortiment grijpt Douwe Egberts vaak mis bij opdrachten voor lagere overheden. Maar volgens hem is het minstens zo belangrijk dat de grote duurzaamheids ambities het bedrijf stimuleren om meerdere routes te kiezen.

In eerste instantie is gekozen voor UTZ omdat daarmee makkelijker grote volumes zijn te verduurzamen, aldus Weterings. De keurmerken verschillen van elkaar in de wijze waarop met koffie- en theeproducenten wordt afgerekend. Waar Max Havelaar werkt met een minimumprijs en een vaste premie, wil UTZ tot betere marktprijzen komen met een flexibele premie en kwaliteitsverbetering. Wereldwijd is Douwe Egberts de grootste afnemer van UTZ Certified geproduceerde koffie.

Douwe Egberts streeft naar verduurzaming van de gehele koffiemarkt en wil op termijn uitsluitend duurzaam gecertificeerde koffie aanbieden. In Nederland hanteert de koffiebrander de doelstelling dat 80% van alle Douwe Egberts koffie in 2015 duurzaam is gecertificeerd. Momenteel is een derde van alle Douwe Egberts koffie duurzaam gecertificeerd. Met ingang van januari 2011 komen daar nu ook producten bij die beschikken over het fairtrade keurmerk.