Coen van Sprang op RTV Rijnmond

Copyright: Coen van Sprang

Copyright: Coen van Sprang

Het is ook RTV Rijnmond niet ontgaan dat ze een ware kampioen hebben in de regio. Zo ging Marion Keete van de zender naar Lebkov toe in Rotterdam om met Coen te praten over koffie.

Coen van Sprang (26) mag zich sinds zondag de beste barista van Nederland noemen. Maanden trainde hij om het perfecte bakje koffie te zetten, en die inzet werd beloond. In juni mag hij Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap.

Want koffiezetten is niet zo simpel als het lijkt. Tenminste, góede koffie zetten heeft meer om het lijf dan op een knopje drukken. “Barista’s zijn de sommeliers van de koffie,”aldus Coen, die in een Rotterdamse espressobar werkt.

De juiste extractie

“Je moet de molen afstellen op de juiste maalfijnheid, de dosering aanpassen en de koffie moet precies 25 seconden doorlopen voor de beste smaak,”vertelt de Rotterdammer. “Het gaat om de juiste extractie, zodat alle smaken die de koffie heeft, eraan onttrokken worden en in het kopje terecht komen.”
En met die juiste extractie wist Coen de vierkoppige jury van The Dutch Barista Championship te bekoren. Zijn espresso, cappuccino en eigen koffiecreatie werden beoordeeld op techniek, maar vooral op smaak. Coen’s romige, kruidige koffie uit Ethiopië met een frisheid van rood fruit en een vleugje chocola, was volgens de jury de beste van Nederland.

Wereldniveau

Maar daarmee is de kous voor Coen nog niet af. Hij wil doordringen tot de beste barista’s van de wereld. Vanaf januari gaat hij zich voorbereiden op het WK in Wenen, dat in juni plaatsvindt. Coen: “Daar gaan maanden aan vooraf om de koffie door en door te testen. Het moet koffie van wereldniveau zijn.”

Rotterdammer zet beste koffie van Nederland by rtvrijnmond