‘Carpuccino’ rijden op koffiedamp

Stel voor olie raakt op. Waar moet je auto dan op rijden? In Engeland hebben ze de oplossing. Koffie!

Koffiedampen
Voor veel mensen begint de dag met de geur van verse koffie. Uit onderzoek blijkt dat de geur van koffie meer effect heeft dan het drinken van koffie. Maar je kan nog meer met de damp van koffie.  Een team van het wetenschapsprogramma “Bang Goes the Theory” van de BBC verbouwde een Volkswagen Scirocco uit 1988 en laat deze rijden op koffiedamp. Zelf kreeg ik een erg ‘Back to the future’ gevoel bij het zien van de auto.

Het werkt alsvolgt: achterin de auto wordt de koffie verbrand. De gassen worden gefilterd en naar de motor voorin gebracht. Daar drijft het gas de motor aan.

35 Espressi per kilometer
Erg zuinig kun je de ‘Carpuccino’ niet noemen. Om één kilometer te rijden gebruikt de Volkswagen één pak koffie. Dat is genoeg voor 35 espressi. Dat is zo’n 20 tot 50 keer duurder als rijden op benzine. Het voordeel is wel dat de auto ook op gebruikte koffie kan rijden. 

De prestaties zijn niet die van een ‘supercar’. De maximum snelheid is zo’n 100 km/u. Praktisch is hij ook niet echt.  Regelmatig dien je te stoppen voor het bijtanken van koffie en het vervangen van de filters.