'Probeer eens een ristretto'

Secretaresse, koetsier, minister, journalist.

Wat doen die mensen nou eigenlijk de hele dag en waarom? Elke week komt iemand aan het woord over zijn/haar beroep. Deze week Inge (40) en haar dochter Laura (25) Van der Heijden van koffiespeciaalzaak Kaldi in Oosterhout, onlangs geslaagd voor de opleiding tot barista, wat zoveel betekent dat zij gecertificeerde koffiezetters zijn. Wat betekent barista?

“Letterlijk vertaald is een barista een vakman of vakvrouw die zich achter de bar toelegt op het bereiden van koffie. Ik hou van kwaliteit in mijn leven. Zo ook van kwaliteitskoffie. De keuze om een eigen koffiespeciaalzaak te beginnen was voor mij een logische stap.”

Wat zijn de leukste aspecten van uw werk?

“Veel mensen zijn onbekend met de mogelijkheden van koffie. Het leuke aan Kaldi is dat mensen koffie kunnen proeven en kopen. Er is behoefte aan goede kwaliteit. Op het moment is er ook steeds meer aandacht voor. Minder leuk zijn de administratie en de werktijden. Als de winkels in het centrum zeven dagen van de week open zijn, staan mijn dochter en ik er de hele week. Maar het is mijn passie, dus dat maakt het minder erg.”

Waar komt die toegenomen aandacht vandaan?

“In andere landen, bijvoorbeeld in Amerika, bestaat het barista-certificaat al een hele tijd. Het is van daaruit overgewaaid naar Nederland. Wij zeggen ook wel: ‘de revolutie van de smaak’. Daarnaast proeven mensen die op reis gaan betere koffie dan ze in Nederland gewend zijn. Die willen ze dan ook in Nederland hebben. We geven ook barista-workshops. Klanten die bij ons een nieuw espresso-apparaat kopen en niet weten hoe die goed te gebruiken, komen daar bijvoorbeeld op af.”

Wat betekent het voor u om met uw dochter samen te werken?

“Laura is er eigenlijk ingerold. Toen ik net begon met de zaak, zei ze altijd: ‘Dat ga ik nooit doen’. Toen ik hulp nodig had, kwam ze toch in de winkel staan. Nu vindt ze het hartstikke leuk. In het begin was het heel spannend. Naast haar moeder ben ik ook haar collega. We zijn nu goed op elkaar ingespeeld. Maar één keer in de week hebben we zeker wel een halfuur ruzie!”

Wat moeten de mensen echt eens proeven?

“Iedereen is welkom om eens iets te proberen. De espresso en cappuccino zijn natuurlijk echte koffietoppers, maar probeer ook eens een ristretto. Dat is een kleine espresso; er zit minder water in dan bij de normale espresso en de bonen zijn fijner gemalen. Men denkt vaak ‘een koffieboon is toch een koffieboon’. Maar bij Kaldi bewijzen wij het tegendeel.”

bron: bndestem.nl