Liters melk voor een hartje

Bron: Noordhollands Dagblad

Enkhuizen – Honderden liters melk. Opgeklopt tot het schuimige vocht voor de cappuccino. Slagroom bijna. Melk van zo’n perfecte structuur dat je er als ‘latte-artiest’ hartjes en appels van kunt gieten. Latte art. Ze doen niet anders in Van Bleiswijk. Maar het duurde honderden liters voor ze hun kunstwerkjes met perfectie konden gieten.

Kopjes cappuccino die zonde zijn om op te drinken. Met een konijntje of prachtig blaadje, een ‘rosetta’ in de taal van de latte-art-artiesten. Michel Buis werd drie maal Nederlands kampioen en stond zelfs op de wk. Jan Blok en Emiel Swagerman volgen in zijn melksporen. Ze maken elkaar gek met mooie vormpjes in de cappuccino. Zonde om op te drinken. Er zijn mensen die amper durven roeren. ,,Het grootste compliment is als de koffie zo voorzichtig is opgedronken dat het figuurtje nog herkenbaar is in het laatste restje schuim op de bodem”, zegt Michel.

Ze schenken de beste cappuccino van Nederland. ,,We werden eerste in de test van het Algemeen Dagblad en vorig jaar derde. Daar zijn we net zo trots op, want dat betekent dat we continue goede kwaliteit cappuccino hebben.”

Maar dus ook nog de mooiste. ,,Zo’n kunstwerkje op de koffie is een extraatje. In het begin vroegen de mensen er om en nu vindt iedereen het heel gewoon.”

Michel geeft inmiddels heuse trainingen latte-art. Staat door het hele land de koffie op te schuimen en laat zien hoe je moet gieten. Al begint het natuurlijk allemaal met een perfecte espressomachine. ,,Wij hebben de Mistral van Kees van der Westen. Nederlands fabrikaat dat wereldwijd wordt verkocht. Dit is de Rolls Royce van de espressomachines. Ik heb er thuis ook een staan”(!).

Ach ja, wie heeft er niet een espressoapparaat van een paar duizend euro. Dan moet je wel een stevige koffiedrinker zijn. ,,Nou ik drink hoogstens drie kopjes per dag”, bekent Michel.

Koffie is zijn werk, zijn hobby zijn passie. ,,Ik heb een gootsteen thuis die heel wat koffie krijgt als ik oefen. Of geloof je niet dat ik twintig pakken melk achter in de auto heb liggen om te oefenen? Echt waar hoor.”

Dan ook maar even de geheimen van goed schuim: ,,Ik gebruik het liefst houdbare melk. Volle melk. Dat heeft het beste eiwit-vetgehalte om te schuimen. Microfoamtechniek noemen we het. Zodat het schuim mooi lobbig wordt. Dan glimt het mooi en moet je er absoluut geen cacao opgooien. Een goeie cappuccino heeft dat niet nodig. Bovendien zakt je schuim er van in.”

Met het lobbige schuim schenken ze hun hartjes, appeltjes en blaadjes op de koffie. Nog meer versiersels zoals het konijntje kan ook, maar dan moet er een metalen pen aan te pas komen om te tekenen in het schuim. ,,Etching, noemen ze dat. Ik ben er niet zo voor. Een figuur in één keer op de koffie gieten, is het mooiste wat er is.”

Een dubbel hartje en dubbele blaadjes lukt ook als ze hun best doen. En ze werken aan een nieuw gietversiersel: een tulp. ,,Maar die is nog niet perfect. Dat duurt nog wel wat liters melk voor we die onder de knie hebben”, zegt Emiel. Ze maken elkaar bij Van Bleiswijk een beetje gek met het latte-art gieten. ,,Als de een iets kan, dan wil de volgende er overheen met een nog mooier figuurtje.”

Ook Emiel drinkt geen liters koffie per dag. ,,Ik denk ook een stuk of drie. Dat is het wel.” En hij heeft thuis geen Rolls Royce om koffie mee te zetten. ,,Ik woon nog bij mijn ouders. Die hebben een senseo!”