Koffie in Italië – Een paar weetjes

Hoe drinkt een Italiaan koffie?

Het gemiddelde Italiaanse gezin consumeert meer dan 37 kg koffie per jaar. Dit lijkt veel, maar in werkelijkheid staan de Italianen op de twaalfde plaats op de ranglijst van de koffieconsumptie in Europa. Je zou kunnen zeggen dat de Italianen de kwaliteit preferen boven de kwantiteit. Dit wordt vooral duidelijk door de Italiaanse traditie van het kleine kopje koffie espresso ten opzichte van onze grote bekers. De Italianen drinken zo’n twee a drie kopjes koffie per dag en doen dit vooral thuis (70%). Ongeveer 20% daarentegen van het totaal drinkt de koffie in de bar of in het restaurant, en 10% drinkt de koffie op het werk. Het grootste deel van de Italianen drinkt hun koffie het liefst puur. (dat wil zeggen met suiker, maar zonder melk of likeur)

Hoe wordt een Italiaanse espresso gezet?

Espresso zet je met een espressomachine, waamee je een geconcentreerd kopje koffie zet in een korte tijd en waardoor de geur en de smaak van de koffie in een korte tijd naar voren komen. De espressomachine ontwikkelt een hoge druk waardoor de vetten en de colloidale substanties vrijkomen. Deze substanties zorgen voor de stroperigheid en de rijke smaak en de geur.

Hoe herken je een een goede espresso?

Een goede espresso is te herkennen aan de schuimlaag op de koffie. Als het schuim hazelnootkleurig is, kan er gesproken worden over een goede espresso. Een erg bruine kleur duidt echter op verbrande koffie of overextractie, een lichtbeige (blonde) kleur onderextractie. In de ideale espresso zakt de suiker langzaam naar beneden en is het schuim nog grotendeels aanwezig nadat je de koffie geroerd hebt. Ook het aroma van de espresso speelt een belangrijke rol bij de beleving, daarom moet de koffie heet zijn en het kopje voorverwarmd. Bij een goede espresso hoeft je om de rijke en volle geur op te snuiven van de koffie alleen aan het kopje te ruiken en het schuim, dat als een soort dekseltje fungeert, lichtjes met een lepeltje te bewegen. Verder kan natuurlijk de espresso met een chocolaatje worden opgediend, om jezelf nog meer te verwennen.