Elena Caffe'1863, ambachtelijke koffie uit San Remo.

Italië heeft een lange historie als het gaat om koffie. Als je “espresso” zegt dan associeert iedereen het met Italië. De grote koffie merken zoals Illy, Lavazza en Segafredo zijn buiten Italië bekend maar net als bij wijn zijn het de kleine zelfstandige en veelal familie branderijen die fantastisch mooie, ambachtelijke en vooral met liefde en passie, gemaakte producten maken.

Thuisbarista.nl heeft de mogelijkheid gekregen namens Eric Heerema van Italiekoffie.nl om de koffie van Elena Caffe’1863 te mogen proeven.

Elena Caffe komt maandelijks vers gebrand direct vanuit San Remo Italië binnen. Het is een kleine zelfstandige ambachtelijke branderij uit het noorden van Italië, waar het lijkt dat de tijd heeft stil gestaan. Elke ochtend begint om 4 uur met het zelfde ritueel. Het aansteken van de olijvenhout gestookte oven om de bonen te kunnen branden.

De oven wordt tot 300 graden Celsius verwarmd en elke 10 minuten gecontroleerd. De temperatuur, ten opzichte van andere branderijen, is aan de relatief lage kant. Hierdoor wordt de boon door en door gebrand om zo de typische Elena Caffe smaak te verkrijgen. Na het branden worden de bonen in jutte zakken verpakt en 24 tot 48 uur te rusten gelegd om vervolgens herverpakt en verzonden te worden. Dit proces is vrijwel ongewijzigd sinds 1863.

Meer lezen over Elena Caffe? Bekijk dan de review op Thuisbarista.nl