Arno Kamphuis, "Het was echt een fantastische ervaring"

Arno Kamphuis werd afgelopen zaterdag Baarnse Barista Kampioen. Hieronder zijn eigen verhaal over deze bijzondere dag en ervaring:

De Baarnse Barista Kampioenschappen werden afgelopen zaterdag (23 augustus 2008) gehouden. Omdat ik vaak koffie bij The Golden Coffee Box haal check ik ook vaak de website. Daar zag ik de aankondiging van de kampioenschappen, en toen dacht ik: “laat ik eens kijken hoe me dat afgaat”. Na oefenen bij Nicole van de espressobar Gutenberg (Utrecht) was ik er helemaal klaar voor. Op de zaterdag zelf moesten we er voor 12 uur zijn. Er bleken 6 baristi mee te doen, 4 thuis-baristi en 2 horeca-baristi.

 

Ik was als eerste aan de beurt. Wat spannend, espresso’s en cappuccino’s maken met 20-30 paar ogen op je gericht. Daar word je best zenuwachtig door. De eerste poging van de espresso was een ramp, de doorlooptijd was veel te kort. De molen stond dus niet echt goed afgesteld (voornamelijk omdat er meerdere types machines stonden). Aanpassen moest dus, en gelukkig mocht ik het een keertje over doen. Toen liep het perfect: een mooie 25 seconden. De cappuccino’s daarna waren toen niet zo moeilijk, behalve het opschenken van de melk. Door al die ogen en de zenuwen daardoor trilde ik behoorlijk. Laten we het er maar op houden dat daardoor de rosetta’s toch goed gingen. Voor de special heb ik een ice-macchiato met kaneel siroop (eigen brouwsel) gemaakt. Deze viel best in de smaak, alleen vond de jury dat er iets te weinig koffiesmaak aanwezig was. Toen ik klaar was moest ik wel even uitblazen. Wat een ervaring, hartstikke tof en zeker voor herhaling vatbaar.

De andere baristi waren toen aan de beurt. En zij deden het hartstikke goed. De espresso’s en cappuccino’s waren heerlijk en de specials waren echt speciaal. Creaties met chocolade, ijs en verschillende soorten drank (mocht bij deze wedstrijd). Heerlijk. Na de laatste deelnemer ging de jury zich beraden (punten optellen en dergelijke), en kwam na kort beraad buiten met het nieuws dat iedereen het goed had gedaan. Het minimum lag rond de 75 punten, en dat betekende dus dat het erg close zou zijn. Het goede nieuws voor mij was dat ik had gewonnen met 90 punten, vlak voor Mirjam en Jan Peter. De top drie zag er zo uit:

1. Arno Kamphuis (thuis-barista) 90 punten
2. Mirjam Hop (de Smaken van Hamelink, Baarn) 84 punten
3. Jan Peter de Jong (thuis-barista) 83 punten

Het was echt een fantastische ervaring en zeker eentje die ik nog wel een keer wil meemaken.

Foto’s: goldencoffeebox.nl

Arno heeft het koffie-virus goed te pakken. Hij denkt er zelfs over om mee te doen aan de Nederlandse Barista Kampioenschappen. Mocht je Arno willen feliciteren met zijn overwinning en/of geintresseerd zijn in koffie. Neem gerust een kijkje op Thuisbarista.nl