Arno Kamphuis, 1e Baarnse barista kampioen.

Eerder op het blog melde we over de eerste Baarnse Barista Kampioenschappen die gehouden worden bij Golden Coffee Box in Baarn. Deze werden zaterdag j.l. gehouden. Thuisbarista.nl forumlid Arno Kamphuis deed mee aan de kampioenschappen en met succes! Hieronder een verslag uit de Gooi en Eemlander.

 

De horeca kan nog wel wat bijles gebruiken in het maken van cappuccino, want de kwaliteit is vaak middelmatig, oordeelt ‘koffieleut’ Arno Kamphuis (32) uit Amersfoort.

Hij mag zich sinds zaterdag kampioen koffiezetten noemen als winnaar van de wedstrijd die zaterdag gehouden werd in de The Golden Coffee Box aan de Laanstraat in Baarn. ,,Ik griezel ervan als ik een grote toeter opgeklopt melkschuim op de cappuccinokop zie.” Voor een lekker bakkie rijdt hij meestal naar huis.

Het maken van een goede espresso of cappuccino is een hele kunst. Wie het in de vingers heeft, mag zich een zogeheten barista noemen. In navolging van de landelijke kampioenschappen onder (horeca-)professionals werd er in Baarn een verkiezing gehouden voor thuis-barista’s. Het kampioenschap is het begin van een goede traditie, volgend jaar weer dus, zegt de koffiewinkel.

Met de dodelijke ernst verrichten de zes deelnemers de handelingen aan het (niet-volautomatische) espressoapparaat voor twee kopjes. ,,Welke van twee wilt u dat beoordeeld wordt?”, vraagt de man van de jury. Hij strijkt met een lepeltje door het melkschuin om te meten of dat wel de gewenste dikte heeft van één centimeter.

Arno Kamphuis deelt zijn passie voor koffie met een kennis die in een Utrechtse espressobar Gutenberg werkt. Van haar heeft hij twee uur les gehad als voorbereiding op het barista-kampioenschap, want er kan veel misgaan’, weet hij uit ervaring. In de winkel kijkt hij naar een aparte machine om koffiebonen te malen. De prijs: vierhonderd euro. Toch hoef je volgens Kamphuis geen dure apparaten te kopen om lekkere koffie te zetten. Als je ouderwets koffie met de hand in de filter opschenkt, krijg je ook een heerlijke smaak.”

Alle deelnemers maken ook hun favoriete koffierecept. Eén van hen staat sinaasappel te raspen. Een ander noemt een combinatie met aardbeien. Baarnse Mirjam Hop (21) werd zaterdag tweede. ,,Over de cappuccino hoort geen cacaopoeder. Professionele barista’s kunnen met het melk opschenken vormpjes maken. Een appeltje lukt me wel, een blaadje nog niet.” 

Thuisbarista.nl heeft gevraagd of Arno Kamphuis, voor het Thuisbarista.nl blog, over zijn ervaring zou willen schrijven. Dit wil hij zeker. Morgen meer!!!

Showing 2 comments

  1. Absolute topprestatie Arno! Keep up the good work!

Comments are closed.