Baas Starbucks: Beste koffie zet je zelf thuis

Howard Schultz heeft opmerkelijke uitspraken gedaan over koffie. Hij vindt koffie bij Starbucks niet de beste. Eerlijkheid, naïef of strategisch?

‘De beste manier om koffie te maken is namelijk gewoon thuis met een cafetière,’ zegt Schultz in Business Week, en dus niet zoals Starbucks dat doet. Volgens Schultz geeft dit ‘de beste koffie’ die de mensheid kent. ‘De cafetière mag niet op een verwarmingselement staan,’ geeft de topman nog mee. ‘Giet de koffie over in een thermosfles en drink hem zeker binnen twee uur op.’

Verse bonen

Schultz raadt aan om geen gemalen koffie maar koffiebonen te kopen en deze zelf te malen. Nu verkoopt Starbucks zowel bonen als gemalen koffie, zowel in de eigen vestigingen als in de supermarkt. Maar er wordt geen woord gezegd over de versheid van de bonen.

Naïef of strategisch?

Is Schultz dan zo naïef om zijn eigen producten in een slecht daglicht te stellen? Verre van, Starbucks verkoopt de cafetière en is voor thuis gebruik een makkelijke en goedkopere methode dan een espresso machine. Ook verkoopt Starbucks koffiebonen voor wie zelf wilt malen. Jammer genoeg zijn deze bonen veelal te donker gebrand en niet vers.