‘A Small Section of the World’, Illy steunt vrouwen in de koffie

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, elk jaar staat 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ook voor vrouwen in de koffiewereld.

‘A Small Section of the World’

Met ‘A Small Section of the World’ vraagt illy aandacht voor de rol van vrouwen in de wereld van koffie. De inspirerende documentaire, onder regie van Leslie Chilcott, bekend van ‘Waiting for Superman’ en ‘An Inconvenient Truth’, vertelt het verhaal van een groep vrouwen die een ware revolutie ontketenen op de koffiemarkt. De vrouwen, woonachtig in een afgelegen dorp in Costa Rica, nemen het heft in eigen handen en weten door wilskracht en passie de (economische) toekomst van hun gemeenschap veilig te stellen. Alanis Morisette schreef samen met de Costa Ricaanse componist en Grammy Award winnaar Carlos ‘Padao’ Vargas, de titelsong ‘The Morning’. Met het downloaden van de documentaire en de titelsong steun je vrouwen op de koffiemarkt. De Ernesto Illy Foundation gebruikt de opbrengsten om vrouwen de kans te bieden een ‘Master in Coffee and Economic Sciences’ te behalen. Zowel de documentaire als de titelsong zijn te downloaden via iTunes.

a-small-section-of-the-world

klik hier om te downloaden

In ’A Small Section of the World’ worden twee vragen beantwoord: waar komt de koffie die wij hier drinken vandaan en hoeveel (vrouwen)handen zijn er nodig om koffie te verbouwen? Ongeveer 125 miljoen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van de export van koffie; 25 miljoen hiervan zijn vrouwen die dagelijks met uiteenlopende uitdagingen worden geconfronteerd.

 

Inspiratie voor vrouwen wereldwijd

a-small-section-of-the-world

De emotionele reis van de verschillende generaties vrouwen laat de passie en vasthoudendheid van de vrouwen van ASOMOBI (Asociacion de Mujeres Organizadas de Biolley), de vereniging van vrouwelijke koffieboeren in Cordillera de Talamanca in Costa Rica, zien. De documentaire brengt in beeld hoe koffie hun leven heeft veranderd: na een economische crisis vertrokken hun mannen naar de steden om elders geld te verdienen. De vrouwen bundelden hun krachten en startten hun eigen, duurzame koffiebedrijf. Dankzij hun jarenlange inspanningen konden hun kinderen naar school gaan, een opleiding genieten aan de universiteit en werd er werkgelegenheid gecreëerd voor komende generaties.

De documentaire wordt ondersteund door WE-Women for Expo, een project van Expo Milaan 2015 waarin de fundamentele rol van vrouwen in de (duurzame) voedselproductie- en problematiek centraal staat.