'Single-Origin' voor de ware fijnproever.

Voor velen is koffie gewoon koffie zoals wijn gewoon wijn is. Maar de ware koffieliefhebber maakt er duidelijk onderscheid in. Voor hem is een gewone espresso niet meer voldoende. Nee hij wilt ‘Single-Origin’ hebben.

Bij ‘Single-Origin’ komen de bonen van 1 plantage vandaan en worden niet gemengd. Eigenlijk goed te vergelijken met een malt whisky of een wijn van een bekend Chateau. Volgens de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (VNKT) en Barend Boot van The Golden CoffeeBox wint de ‘Single-Origin’ aan populariteit. Naar koffie kan net zo gekeken en geproeft worden als wijn en whisky. De kleur en smaak worden ook onderverdeeld. Zo kan de koffiesmaak langgerekt zijn, bitter, zoet of naar chocolade smaken. De ware fijnproever omschrijft en beleefd het allemaal.

Een ‘Single-Origin’ is elk jaar anders. Net als bij wijn heb je jaren. Ene keer is hij uitmuntend en de andere keer is hij matig. Dit maakt het spannend maar ook risicovol om te verbouwen. De prijzen? Die stijgen fors. Op veilingen word soms 7 keer de marktprijs voor een bepaalde koffie betaald. Maar nog steeds goedkoop in vergelijking tot een goede fles wijn.

Luister naar een gesprek met Barend Boot, koffiebrander en koffieverkoper in Baarn.