Proefpanel “Kenya Gatomboya AA” by Fascino

Een goede start van 2012! In het eerste proefpanel van het nieuwe jaar, beschikbaar gesteld door Fascino Coffee, hebben we wederom een mooie koffie.


Kenya Gatomboya AA

De koffieproductie in Kenya is wijdverspreid, maar liefst 6 miljoen Kenianen werken elke dag op de een of andere manier met koffie om te voorzien in inkomen. In heel Kenya zijn meer dan het enorme aantal van 570.000 koffieplantages aanwezig verdeeld over de verschillende aanbouwgebieden.

Uit de Nyeri regio, een dunbevolkt en vruchtbaar gebied in de centrale hooglanden van Kenya, ten zuidwesten van Mount Kenya brengen wij een deze unieke Direct Trade Kenya Gatomboya AA koffie.

Deze Direct Trade koffie wordt door de Gatomboya (wet) processing centrale die onderdeel uitmaakt van het grotere Barichu Cooperatief (waar ook de Karatina, Karidundu en de Gaturiri processing centrales deel van uitmaken) geprocessed. Het grotere Barichu Cooperatief wordt gevormd door een groot aantal kleine koffieboeren. Deze koffieboeren verbouwen de koffie direct op hun eigen grond rondom hun woning in de schaduw van o.a. ecualyptus bomen en de beroemde macadamia. Deze manier van farming betekent een zeer directe betrokkkenheid van de koffieboer bij de koffieplanten omdat de afhankelijkheid zeer groot is en dat is te merken in de kwaliteit van deze koffie.

Het oogstseizoen is van Oktober tot Januari waarbij er natuurlijk alleen met de hand geplukt wordt op basis van “picking” waarbij uitsluitend de rijpe bessen handmatig geselecteerd en geplukt worden. Elke koffieboer levert vervolgens zijn beste rijpe koffiebessen aan bij de Gatomboya processing centrale voor verwerking. Op de processing plant zelf worden eerst alle koffiebonen nogmaal gecontroleerd op rijpheid voor verdere verwerking hetgeen een superieure kwaliteit tot gevolg heeft.

Het is ook niet voor niets dat zowel in 2005 als 2006 kwaliteitsawards zijn toegekend aan de Gatomboya processing centrale voor de kwaliteit van de aangeleverde koffie. Ook zal het niemand verwonderen dat de duurste Keniaanse koffie ooit op een veiling verkocht, ook van deze koffieboeren afkomstig was. Aandacht en liefde voor het product begint immers bij de koffieboer die met een goede verkoopprijs voor zijn koffie en de bijbehorende awards beloond wordt voor zijn inspanning.

Jij kunt met dank aan de focus van de koffieboeren van de Gatomboya centrale genieten van zo ongeveer de beste Direct Trade koffie die er vandaag de dag uit Kenya komt. Ambachtelijk en vers gebrand, verantwoord genieten van deze Kenya Gatomboya AA koffie.

Smaakomschrijving:

Alleen het aroma doet je direct beseffen dat het hier niet om zomaar een koffie gaat. Verwacht geuren van rijpe perzik, zwarte bessen, rozijnen en zoet fruit in een bijna ongekende intensiteit. Eenmaal in de mond maakt de koffie zijn opwindende aroma meer dan waar, een volle body gekenmerkt door de eerder geroken geuren van rijp fruit en zwarte bessen. Niets meer of minder dan een zeer aangename Keniaanse fruit explosie in je mond. Het mondgevoel is bijna siroopachtig te noemen en de afdronk is zeer aangenaam, bijna verfrissend.

Eigenschappen:

Land: Kenya
Regio: Mathira, Nyeri
Farm: Barichu Cooperatief / Gotomboya processing plant
Hoogte: 1700mtr
Processing: gewassen, dubbel gefermenteerd (24 tot 36 uur) – zon gedroogd op verhoogde bedden
Oogstjaar: 2010-2011
Certificering: Direct Trade

info: Fascino Coffee

Wil je deze koffie proeven en testen? Meldt je dan snel aan op het forum!

Meer info over het proefpanel vind je hier >>>