Proefpanel by WorldBeanz! Beleef je Koffie

WorldBeanz! is een jong bedrijf opgericht door drie enthousiaste ondernemers: Jeffrey, Rik & Remco. WorldBeanz is opgericht naar aanleiding van een master opleiding, “Entrepreneurship” aan de universiteit van Maastricht. Tijdens deze studie was het de bedoeling dat er een bedrijf opgericht ging worden, niet alleen het schrijven van een plan -juist niet – maar gericht op het daadwerkelijk ONDERNEMEN!

De koffiebonen van WorldBeanz zijn van Single Origin en altijd vers gebrand. Dit wil zeggen dat de koffie die WorldBeanz aanbiedt bestaat uit één soort koffieboon – dus geen melange – die van zichzelf alle karakteristieken heeft en de kwaliteit geniet van het land van herkomst, wat zorgt voor een pure en smaakvolle kop koffie. Bij WorldBeanz selecteren we nauwkeurig onze koffie’s waardoor we bijdragen aan een beter en eerlijk leven voor de lokale koffieboeren.

De volgende twee koffie’s worden door WorldBeanz! ter beschikking gesteld:

Guatemala Antiqua Los Volcanes
Guatemala is één van de grotere koffielanden in Midden-Amerika. Het land grenst aan de Stille Oceaan en tikt ook nog net de Caribische Zee aan. Guatemala is nog een relatief onontdekt land, maar begint langzamerhand gevonden te worden door backpackers. Dit vooral vanwege al haar prachtlige Maya-ruïnes, waarbij het Maya-dorp Tikal eruit springt. Tussen de jaren 300 en 850 na Christus was Tikal één van de machtigste Maya-steden die er bestonden. Daarnaast is er de fraaie jungle en staat Guatemala bekend om haar indrukwekkende vulkanen. Deze vulkanische grond, gecombineerd met het hoogte van de plantages en het constante klimaat, creëert perfecte condities op voor een goede koffie. Onze koffie, de Antiqua, komt uit een prachtig gelegen vallei die wordt omringd door maarliefst 3 vulkanen, wat het totaalplaatje van deze koffie compleet maakt.Technische details
De koffieplantage waar deze koffie vandaan komt, gelegen op een hoogte tussen 1500 en 1900 meter, wordt omringd door veel bomen die schaduw en bescherming bieden tegen de koude nachten tussen december en februari.
De hoge vochtigheidsgraad, mede door de vulkanische grond, van zo’n 65% draagt sterk bij aan de kwaliteit van de koffie.
De productiemethode is de zogenaamde ‘wet process’-methode. Water wordt gebruikt om de vrucht te transformeren in een groene koffieboon. Een stroom water ervoor zorgt dat het overbodige fruit van de koffieboon verwijderd wordt, waarna er wordt gekeken welke bonen blijven drijven. Dat zijn aangetaste bonen, omdat deze een lege holte bevatten. Daarna worden de goede bonen gegist, wat erg belangrijk is voor de koffie. Vervolgens worden de bonen gedroogd door ze op een patio in de zon te leggen, waarbij de weersomstandigheden een grote risicofactor zijn. Daarna worden ze gemalen tot een groene boon. Voor het malen bezitten de bonen namelijk nog een omhulsel. Deze manier van produceren heeft als voordeel dat de koffie helderder is, met een duidelijker smaakprofiel met een lichtere body.
De bloeiperiode loopt van maart tot en met augustus, terwijl het oogsten plaats vindt in de oogstperiode van januari tot april.

Overige details
Type variëteit: Bourbon
Grootte van de bonen: screen 17/18
Brandhoogte: medium

Smaakomschrijving
Deze koffie heeft een licht-zoetige frisheid met een fruitig tintje. De bittere zoete chocoladegeur is bijzonder, met tinten van boter, karamel en een vleugje ceder. De koffie heeft een fraaie, heldere smaak. Een bijzondere koffie!

Sulawesi Toraja Kalossi
Sulawesi, vroeger Celebes genoemd, was een Nederlandse kolonie. In de 17e eeuw kwam de V.O.C. hier aan met als doel te handelen in specerijen. Sulawesi, herkenbaar aan zijn unieke vorm, is één van de 13.667 eilanden van Indonesië. Qua grootte is dit eiland het elfde van de wereld, en het heeft iets minder inwoners dan Nederland.
Fascinerend is dat elke regio in Indonesië, en vooral elk eiland, een typisch eigen smaakprofiel heeft!
Sulawesi is ’s werelds grootste ‘robusta-producent. De robusta staat bekend om haar sterkere body, om haar hogere cafeïne gehalte. Onze koffie komt uit het Tona Toraja-gebergte in het zuiden van Sulawesi, waar veel huisjes een aparte architectuur hebben. 90% van de koffieproductie op Sulawesi is robusta, dat een hoger caffeïne-gehalte heeft dan de arabica. De meeste plantages zijn in handen van kleine koffieboeren, en zo’n 11 mensen leven van de koffie-opbrengsten. Dit geeft nog eens aan hoe belangrijk koffie voor dit eiland is.Technische details
Wat de productiemethode betreft, wordt de unieke ‘wet hull’-methode gebruikt wat deze koffie zijn zware, vol body, low acidity en kruidige, aardse smaak geeft. Deze methode is niet zonder risico, aangezien de groene bonen uiteindelijk als laatste handeling nog op de grond gedroogd worden. Mocht het gaan regenen en wordt de koffie niet op tijd verzameld, dan kan dit ten koste gaan van de unieke smaak van de boon. Extra aandacht en zorgvuldigheid is dus nodig om tot het beste resultaat te komen zodat de koffie de juiste fruit en aardse tonen bezit.

De bloeiperiode loopt van november tot februari, terwijl er ook nog een tweede, relatief minder belangrijke, bloeiperiode is van april tot juli.
De belangrijkste oogstperiode loopt van mei tot augustus, terwijl de andere oogstperiode start in oktober en eindigt in januari.

Overige details
Type variëteit: Djember
Grootte van de bonen: screen 17/18
Brandhoogte: middel

Smaakomschrijving
De zojuist genoemde ‘wet hull’-methode laat de zware, volle body van de koffie mooi uitkomen. Het levert een eerste slok op met een diepe en aangenaam volle smaak. Daarna komen de limoenachtige frisheid, een zware chocoladesmaak en een kruidige afronding. De karakteristieken van een uitstekende koffie!

Er is plaats voor vijf personen. Wil je deze koffie’s proeven en testen laat het ons weten. Meldt je dan snel aan op het forum!

Meer info over het proefpanel vind je hier >>>