Proefpanel by Backyard Coffee Roasters

Backyard Coffee Roasters is een nieuwe micro branderij en was zeer enthousiast toen ik vroeg of ze koffie beschikbaar wilde stellen voor het proefpanel.

De volgende twee koffie’s worden door Backyard Coffee Roasters ter beschikking gesteld:

Papua New Guinea: Kimel Peaberry (filterkoffie)
De Kimel Peaberry wordt geteeld op vulkanische grond in de Waghi Valley in de West-Higlands provincie van Papua New Guinea. De coörperatie is in eigendom van de oorspronkelijke bewoners uit de regio, de Opais stam, welke koffie op een traditioneel biologische wijze teelt.

Het ruige terrein in Papua New Guinea maakt het vervoeren van koffie en materialen zeer lastig. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest is dan ook vaak onpraktisch. Terwijl er maar een klein deel van de koffie uit PNG biologisch gecertificeerd is, is dan ook het grote deel biologisch door praktische redenen.

Kimel Peaberry is een volledig gewassen en zongedroogde koffie met een uitzonderlijk exotisch karakter: tropisch fruit, specerijen, chocolade, mout en een boterzacht mondgevoel.

Boerderij: Kimel Estate
Regio: Waghi Valley
Land: Papua New Guinea
Soorten: Arusha, Blue Mountain, Bourbon, Catimor, Caturra, Mundo Novo
Behandeling: Washed & sundried
Hoogte: 1580m
Oogst: April – September

El Salvador – Typica microlot (espresso)

Deze 100% Typica is een microlot afkomstig van Finca Santa Barbara. Een familie boerderij gelegen in het hart van de ‘golden coffee belt’ van El Salvador, het Apeneca – Ilamatepec gebergte. Deze regio staat bekend om zijn rijke vulkanische grond, unieke microklimaat en grote hoogtes. 84% van de Cup of Excellence winnaars komen uit dit gebied.

De boerderij van de familie Mendenez is Rainforest Alliance gecertificeerd en erg gefocust op een milieu en sociaal verantwoordelijke koffie teelt. Natuurlijke bebossing bied schaduw aan de koffiestruiken. Dit trekt een grote diversiteit van wilde dieren aan, waaronder de ocelot.

Arabica Typica is het eerste koffie ras dat ontdekt is, enkele eeuwen geleden in de Kaffa regio van Ethiopië. Vele mutaties zijn uit dit ras ontstaan, waaronder Jamaican Blue Mountain, Java, Pacas en Villalobos. Typica is een laag opbrengende plant die bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit. Miguel Menendez verbouwd deze Typica microlot op een hoogte van 1200 tot 1750 meter.

Een kruidig aromatische koffie met karamel, fruit en chocolade.

Boerderij: Santa Barbara
Regio: Apeneca – Ilamatepec
Land: El Salvador
Soorten: Typica
Behandeling: Washed
Hoogte: 1200 – 1750m
Oogst: December – Maart
Certificaties: Rainforest Alliance

Er is plaats voor zes personen. Wil je deze koffie proeven en testen? Meldt je dan snel aan op het forum!

Meer info over het proefpanel vind je hier >>>